Lekka zapiekanka z warzywami, ja użyłam mojej ulubionej cukinii, papryki, cebuli i pieczarek. Zapiekankę przygotowuję w dwóch etapach, krótkie duszenie i pieczenie warzyw w sosie beszamelowym. Polecam na lekką kolację we dwoje, lub jako dodatek do mięs:))
- mała cukinia pokrojona w plasterki
- papryka czerwona pokrojona w kostkę (bez pestek)
- cebula pokrojona w kostkę
- 7 dużych pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera
- łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- sos beszamelowy
- oliwa
- Paprykę z cebulą krótko smażę na rozgrzanym tłuszczu. Dodaję cukinię, pieczarki i czosnek. Całość smażę ok.7min, cały czas mieszając. Odsączone warzywa przekładam do naczynia żaroodpornego, pokrytego warstwą tłuszczu i delikatnie doprawiam.
- Do gotowego sosu dodaję ser i rozmaryn.
- Na warzywa wylewam sos beszamelowy. Zapiekam ok.20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Podaję na ciepło. Smacznego!!!
Pyszna ,z cukinią porywam kawałek i nic więcej mi nie potrzeba.
Ja również uwielbiam cukinię:))
Mniam … aż ślinka cieknie na widok takiej zapiekanki 🙂
Ostatnio „chodzi za mną” cukinia. Nie mogłam się zdecydować co zrobić, a taka zapiekanka to świetne rozwiązanie.
Wygląda tak pysznie, że aż mnie skręca 😀 Chyba całą noc będzie mi się śniła ta pyszna zapiekanka!
Dziękuję za piękny komentarz:))
Takie smaki lubię!
Bardzo smaczna kombinacja, na pewno wypróbuję!
zapiekanka wygląda fantastycznie:) lubię zapiekanki z warzywami:)
Pyszna taka zapiekanka, w dodatku z super warzywami 🙂
Dziękuję i Pozdrawiam:))
fajna, fajna, taka lekka:)
Przepis idealny!Sprawdziłam i gorąco polecam ! 😉
http://www.wdziurawymkotle.blogspot.com