Lukier do ciast

Lukier cytrynowy

  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • szklanka przesianego cukru pudru

Sok mieszam ze skórką. Stopniowo dodaję cukier i ucieram do czasu kiedy powstanie gęsty krem. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dosypuję trochę więcej cukru.

Lukier pomarańczowy

  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub mandarynki
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • szklanka przesianego cukru pudru

Sok mieszam ze skórką. Stopniowo dodaję cukier i ucieram do czasu kiedy powstanie gęsty krem. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dosypuję trochę więcej cukru.

Lukier z białkiem

  • białko (jajko powinno być wcześniej dokładnie umyte i zanurzone na pół minuty we wrzątku)
  • szklanka przesianego cukru pudru
  • łyżeczka aromatu migdałowego

Białko ubijam ręcznie rózgą kuchenną lub mikserem i stopniowo dodaję cukier. Lukier ubijam do czasu kiedy powstanie gęsty krem (ok.7min). Dodaję aromat. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany, w razie potrzeby dosypuję cukier.

Gotowym lukrem od razu dekoruję drożdżówki, serniki, babki, ciasteczka i pierniki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: