Sosy do mięs

Prosty sos czosnkowy do pizzy i tortilli

  • mały kubek( 180-200g) gęstej śmietany 12-18%
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu

Wszystkie składniki mieszamy. Sos gotowy.

Sos biały podstawowy (beszamelowy)

  • 45g masła
  • 45g mąki
  • 600ml mleka (ok.1 i 3/4 szklanki)
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i ulubione suszone zioła
  • sól i pieprz
  1. W rondlu rozpuszczam masło. Zdejmuję z ognia i dodaję mąkę. Mieszam energicznie do połączenia składników.
  2. Dodaję połowę mleka i ubijam, kiedy masa będzie gładka dodaję resztę mleka. Całość ponownie stawiam na ogień i chwilę gotuję cały czas mieszając ubijaczką.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, dodaję gałkę i przyprawy. Sos gotowy.

Sos pieczarkowy

  • sos biały podstawowy
  • 200g pieczarek pokrojonych w kostkę
  • oliwa do smażenia

Pieczarki obsmażam na oliwie do czasu, aż wyparuje sok. Gotowe pieczarki miksuję i łączę z białym sosem podstawowym. Sos gotowy:)

Sos serowy

  • sos biały podstawowy bez gałki muszkatołowej
  • 150g aromatycznego, żółtego sera startego na drobnej tarce
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • szczypta pieprzu cayenne

Gorący sos podstawowy mieszam z serem i resztą składników.

Taki sos dobrze się sprawdza przy potrawach zapiekanych w piekarniku.

Sos śmietanowy

Przyrządzam go tak samo jak sos biały podstawowy, tylko zamiast mleka daję śmietanę

Sos aksamitny

Mąkę z masłem zasmażam ciągle mieszając 1-2min, aż lekko ściemnieje. Zamiast mleka dodaję 600ml rosołu lub mieszankę rosołu z winem. Podgrzewam ciągle mieszając do lekkiego zgęstnienia

Sos pomidorowy

  • 30g masła
  • 900g pomidorów, obranych ze skóry, oczyszczonych z pestek i posiekanych (pomidory mogą być z puszki)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

W rondlu roztapiam masło i dodaję pomidory, duszę pod przykryciem ok.5 min. Dodaję cukier, sól i pieprz, gotuję na małym ogniu ok 10min. Odstawiam, studzę i miksuję. Taki sos można przechowywać w zamrażarce. Do takiego sosu można dodać śmietankę 30%.

Sos pomidorowo-czosnkowy

Do sosu pomidorowego dodaję 3 ząbki czosnku, drobno siekane i wcześniej obsmażone na oliwie. Czosnek dodaję 5 min. przed końcem gotowania.

Sos pomidorowo-ziołowy

Do sosu pomidorowego dodaję 20g. siekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek, majeranek)

Oczywiście sosy można wg. własnego gustu modyfikować, dodając inne przyprawy np. mieloną paprykę lub wino, czy zmieniając proporcje

Przepisy na sosy pochodzą z książki „Biblia Kucharska” Normy MacMillian

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: