Bazy do ciast

Biszkopt orzechowy 1

  • 8 jajek w temp. pokojowej
  • 1 szkl. cukru
  • 3 kopiate łyżki mąki tortowej
  • 3 kopiate łyżki mąki krupczatki
  • 20 dkg.orzechów laskowych mielonych
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam na najniższych obrotach do czasu, aż  piana stanie się puszysta i lśniąca. Dodaję stopniowo żółtka i znowu ubijam. Na końcu dodaję mąki, proszek do pieczenia i orzechy. Po dodaniu mąki  i orzechów składniki mieszam krótko, tylko do połączenia. Masę przekładam do tortownicy o średnicy 23 cm., wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. W moim piecyku biszkopt piekłam 35 min. w temp.180 stopni. Biszkopt studzę i dzielę na dwie połowy.

Biszkopt orzechowy 2

  • 5 jajek
  • 15 dkg zmielonych orzechów
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Dodaję orzechy i delikatnie mieszam. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszam tylko do połączenia składników. Masę przekładam do tortownicy o śr. 23cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok.35min. w temp. 180stopni.

Biszkopt jasny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Całość ubijam na puszysty krem. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam tylko do połączenia składników. Masę przekładam do tortownicy o śr. 23cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok.35min. w temp.180 stopni.

Biszkopt ciemny

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam na sztywno, stopniowo dodaję cukier i żółtka. Całość ubijam na puszysty krem. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao. Całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników. Masę przekładam do tortownicy o śr. 23cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok.35min. w temp. 180 stopni.

Ciasto kruche na tartę

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g schłodzonego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g wody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wyrabiam, ciasto owijam folią i daję do lodówki na 30min.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: