Sosy do sałatek

Prosty sos do pizzy i tortilli

  • mały kubek (180-200g) gęstej śmietany 12-18%
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki majonezu

Wszystkie składniki mieszamy. Sos gotowy.

Sos vinaigrette

  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki octu winnego ( kiedy nie mam octu, daję sok z cytryny)
  • 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • drobno posiekana szalotka
  • 1 łyżka świeżych drobno posiekanych ziół( estragon, szczypiorek, natka pietruszki)

Sól i pieprz mieszam z octem winnym. Składniki dokładnie ubijam, aż do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaję olej cały czas ubijając. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.

Sos musztardowy dijon

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • kilka rozgniecionych ziarenek białego pieprzu i gorczycy
  • 150g gęstej śmietany

Musztardę mieszam z octem winnym, cukrem i ziarenkami przypraw. Śmietanę ubijam i dodaję musztardę.

Sos jogurtowo-ziołowy

  • 1 łyżka świeżych, drobno siekanych ziół (mogą być suszone, wtedy wystarczy łyżeczka)
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 100g chudego jogurtu
  • 150g śmietany
  • szczypta białego pieprzu i soli

Wszystkie składniki mieszam, doprawiam świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną soli.

Sos do sałatek rybnych, drobiowych i nie tylko

  • 1 mały korniszon drobno pokrojony
  • 1 mała cebulka obrana i starta na drobnej tarce
  • 1/2 papryki opieczonej w piekarniku i obranej ze skórki ( opiekamy do czasu, aż skórka popęka) i drobno posiekanej
  • 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
  • 50g majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki keczupu
  • szczypta soli i chili

Rozcieram żółtka ze śmietaną, dodaję resztę składników i całość mieszam do połączenia składników.

Sos francuski

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty zmielonego białego pieprzu
  • 2 szczypty zmielonej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Składniki(oprócz oliwy z oliwek) ucieram do czasu, aż cukier się rozpuści. Wolno dodaję 5 łyżek oliwy z oliwek, cały czas ucierając trzepaczką. Sos gotowy.

Sos z sera roquefort do sałatek liściastych z pomidorem, ogórkiem i selerem naciowym

  • 50g sera roquefort
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 50g chudego twarogu
  • 1 łyżka białego winnego octu
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina

Ser roquefort rozcieram z 3 łyżkami śmietany na gładką masę. Chudy ser twarogowy ucieram z octem i winem na jednolitą masę. Obydwie masy łączę.

Sos jabłkowo-chrzanowy do sałatek z wołowiną, wieprzowiną, czerwoną kapustą, szpinakiem, szczawiem.

  • 2 średnio kwaśne jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sok jabłkowy
  • sól i pieprz

Chrzan, jabłka i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem, dodaję taką ilość soku jabłkowego aby powstał gęsty sos.

Sosy można oczywiście modyfikować wg. własnego uznania i smaku, zmieniając składniki i proporcje.

Przepisy na sałatki pochodzą z książki „Sałatki” wydawnictwa Cykada

Reklamy

2 thoughts on “Sosy do sałatek

  1. Ciążowe Zachcianki Grudzień 20, 2013 o 8:45 pm

    Podoba mi się ta zakładka. Wszystkie sosy w jednym miejscu. Ja najbardziej lubię czosnkowy. Dodaję do niego jeszcze świeżą bazylię.

  2. napiecyku Grudzień 20, 2013 o 8:47 pm

    Dziękuję, czosnkowy to również mój ulubiony:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: