Prosty sos do pizzy i tortilli
- mały kubek (180-200g) gęstej śmietany 12-18%
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
Wszystkie składniki mieszamy. Sos gotowy.
Sos vinaigrette
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki octu winnego ( kiedy nie mam octu, daję sok z cytryny)
- 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy
- zmiażdżony ząbek czosnku
- drobno posiekana szalotka
- 1 łyżka świeżych drobno posiekanych ziół( estragon, szczypiorek, natka pietruszki)
Sól i pieprz mieszam z octem winnym. Składniki dokładnie ubijam, aż do rozpuszczenia soli, stopniowo dodaję olej cały czas ubijając. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam.
Sos musztardowy dijon
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- kilka rozgniecionych ziarenek białego pieprzu i gorczycy
- 150g gęstej śmietany
Musztardę mieszam z octem winnym, cukrem i ziarenkami przypraw. Śmietanę ubijam i dodaję musztardę.
Sos jogurtowo-ziołowy
- 1 łyżka świeżych, drobno siekanych ziół (mogą być suszone, wtedy wystarczy łyżeczka)
- 1 mała cebulka drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 100g chudego jogurtu
- 150g śmietany
- szczypta białego pieprzu i soli
Wszystkie składniki mieszam, doprawiam świeżo zmielonym białym pieprzem i odrobiną soli.
Sos do sałatek rybnych, drobiowych i nie tylko
- 1 mały korniszon drobno pokrojony
- 1 mała cebulka obrana i starta na drobnej tarce
- 1/2 papryki opieczonej w piekarniku i obranej ze skórki ( opiekamy do czasu, aż skórka popęka) i drobno posiekanej
- 2 żółtka jajek ugotowanych na twardo
- 50g majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki keczupu
- szczypta soli i chili
Rozcieram żółtka ze śmietaną, dodaję resztę składników i całość mieszam do połączenia składników.
Sos francuski
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty zmielonego białego pieprzu
- 2 szczypty zmielonej gorczycy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Składniki(oprócz oliwy z oliwek) ucieram do czasu, aż cukier się rozpuści. Wolno dodaję 5 łyżek oliwy z oliwek, cały czas ucierając trzepaczką. Sos gotowy.
Sos z sera roquefort do sałatek liściastych z pomidorem, ogórkiem i selerem naciowym
- 50g sera roquefort
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 50g chudego twarogu
- 1 łyżka białego winnego octu
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
Ser roquefort rozcieram z 3 łyżkami śmietany na gładką masę. Chudy ser twarogowy ucieram z octem i winem na jednolitą masę. Obydwie masy łączę.
Sos jabłkowo-chrzanowy do sałatek z wołowiną, wieprzowiną, czerwoną kapustą, szpinakiem, szczawiem.
- 2 średnio kwaśne jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 2 łyżki startego chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sok jabłkowy
- sól i pieprz
Chrzan, jabłka i sok z cytryny mieszam, doprawiam solą i pieprzem, dodaję taką ilość soku jabłkowego aby powstał gęsty sos.
Sosy można oczywiście modyfikować wg. własnego uznania i smaku, zmieniając składniki i proporcje.
Przepisy na sałatki pochodzą z książki „Sałatki” wydawnictwa Cykada
Podoba mi się ta zakładka. Wszystkie sosy w jednym miejscu. Ja najbardziej lubię czosnkowy. Dodaję do niego jeszcze świeżą bazylię.
Dziękuję, czosnkowy to również mój ulubiony:)