Ten pasztet zawsze robię na święta, ale myślę że znakomicie nadaje się na sylwestra i inne okazje. Robię go z tych samych składników i w tych samych proporcjach co pasztet wieprzowy. Zamieniam tylko łopatkę na mięso drobiowe, rezultat naprawdę smaczny. Mięso drobiowe gotuję i mielę, a następnie zapiekam. Nie wylewam bulionu który zostaje, taki bulion można zamrozić w plastikowych pojemnikach i po jakimś czasie wykorzystać do zupy-kremu lub risotta. Sam pasztet polecam do pieczywa i jako przystawkę:)
Składniki
- 4 większe udka z kurczaka
- 1 pierś kaczki (niekoniecznie)
- 30dkg wędzonego boczku
- 30dkg wątróbki drobiowej
- 1 mała bułeczka pokrojona na kawałki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- filiżanka oliwek
- 1 jajko
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa pół małej łyżeczki
- olej do smażenia
- Udka i pierś kaczki czyszczę pod bieżącą wodą, zalewam wodą i gotuję ok.40min.
- Wyciągam z wywaru, lekko studzę. Usuwam skórę i kości. Mięso mielę.
- Cebulkę daję na rozgrzany olej, kiedy się zeszkli dodaję oczyszczoną wątróbkę. Całość duszę ok 5 min. Do powstałego sosu daję bułkę. Bułka powinna nasiąknąć sosem.
- Mielę boczek i wątróbkę z cebulką i bułką, dodaję zmielone mięso kurczaka. Do mielonego dodaję jajko i przyprawy, wszystko mieszam dokładnie do połączenia. Na koniec dodaję do pasztetu oliwki.
- Mięso daję do wąskiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pasztet zapiekam ok.35min, w temp. 200stopni. Po upieczeniu schładzam. Smacznego!!!
Lubię domowe pasztety, a Twój prezentuje się wyśmienicie. I jeszcze te oliwki:)
Pozdrawiam:)
Uwielbiam pasztet drobiowy, z oliwkami smakuje zapewne jeszcze lepiej ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Również pozdrawiam:)
Cud miód i oliwki ,tak mi się nasunęło.
Pozdrowienia z kraju:)
Wygląda przepysznie, a oliwki dodają mu uroku 🙂
Wspaniale się prezentuje!
szkoda że nie mam więcej czasu, zrobiłabym na sylwestra:) ale zapisuję na listę „must do”
Pozdrawiam:)
Uwielbiam domowy pasztet, szczególnie z kurczaka 🙂 Pysznie wygląda!