Ryż na słodko

Ryż często gości na moim stole, lubimy ryż na słono z mięsem i warzywami oraz ryż na słodko z owocami. Dzisiaj ryż zapiekany z jabłkami, pełnowartościowa potrawa, prosta do zrobienia. Ryż gotuję na mleku, przekładam jabłkami pokrojonymi w krążki i zapiekam. Jeżeli dodatkowo dwa żółtka utrzemy z dwoma łyżkami cukru, a białka ubijemy na sztywną pianę i wszystko dodamy do ugotowanego ryżu, a następnie zapieczemy otrzymamy smaczniejszą, ale też bardziej kaloryczną wersję tej potrawy. Polecam:)

IMG_0257

Składniki

  • 1 l mleka
  • łyżka masła
  • 200g ryżu
  • 4 mniejsze jabłka obrane i pokrojone w grubsze krążki
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • cukier puder do posypania
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • po pół łyżeczki cynamonu i kardamonu

Ryż gotuję na mleku z cukrem i masłem. Jabłka skrapiam sokiem z cytryny, posypuję cynamonem i kardamonem. Naczynie do zapiekania smaruję olejem i kolejno wykładam ryż, warstwę jabłek i ponownie ryż i warstwę jabłek. Zapiekam około 15min. Gotowy ryż można posypać cukrem pudrem. Smacznego:)

IMG_0258

IMG_0257

Advertisements

8 thoughts on “Ryż na słodko

  1. Alina Waliczek Grudzień 27, 2013 o 8:54 pm

    Ale to apetycznie wygląda, aż nabrałam ochoty mimo tak późnej pory. Rewelacja,

  2. napiecyku Grudzień 27, 2013 o 8:56 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  3. Salvador Dali Grudzień 28, 2013 o 7:38 am

    no jakże by inaczej-danie z dzieciństwa, które uwielbiam do teraz ❤
    Pysznie podane! Znaczy, te jabłka tak fajnie wyglądają, bo u mnie zazwyczaj starte lub w kosteczce 🙂

  4. domowacukierniaewy Grudzień 28, 2013 o 10:02 am

    Lubię takie słodkie dania 🙂

  5. ladylaurabloq Grudzień 28, 2013 o 11:27 am

    To przysmak mojego męża ,rzeczywiście wspaniale wygląda.

  6. napiecyku Grudzień 28, 2013 o 1:11 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  7. Zakątek Smaku Grudzień 29, 2013 o 1:14 pm

    Uwielbiam ryż na słodko!:)

  8. Magda C. Grudzień 31, 2013 o 3:00 pm

    Jak ja dawno takiego ryżu na słodko nie jadłam 😦 Muszę koniecznie zrobić w Nowym Roku, bo wygląda bardzo apetycznie!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: