Biszkopt orzechowy z kokosem

To  ciasto zwykle piekę na święta, w tym roku nie mogło być inaczej, ponieważ mało które ciasto może konkurować z orzechowym biszkoptem, budyniową masą z ananasem i kokosową bezą. Zwykle biszkopt piekę dzień wcześniej, na następny dzień wykańczam ciasto. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne do zrobienia i zawsze się udaje. Gorąco Polecam:)

SkIMG_0136Składniki na biszkopt

  • 20dkg mielonych orzechów laskowych
  • 8 jaj w temp. pokojowej (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)
  • 20 dkg cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijam na najniższych obrotach, kiedy urośnie dodaję stopniowo cukier, żółtka i dalej ubijam na puszystą pianę. Na koniec daję przesianą mąkę i orzechy, mieszam delikatnie tylko do połączenia. Biszkopt przekładam na blaszkę o wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę, w moim piekarniku ok 30min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt studzę i dzielę na dwie połowy.

Kokosowa beza

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijam do czasu kiedy staną się puszyste i lśniące. Dodaję cukier i nadal ubijam do czasu aż cukier się rozpuści. Dodaję wiórki, proszek do pieczenia i mieszam. Masę daję na blaszkę o  wym. 33x23cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę do lekkiego zrumienienia, ok.25min.

Masa z ananasem

  • puszka ananasa
  • 1 biały budyń
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 5 żółtek (jajka powinny być dokładnie umyte i sparzone)

Sok z puszki (powinna być szklanka) lekko podgrzewam. Budyń dokładnie rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i dodaję do soku z ananasa. Całość podgrzewam chwilę, cały czas mieszając (należy uważać, aby nie przypalić budyniu). Kiedy zgęstnieje, odstawiam i studzę.

Masło ucieram z cukrem, stopniowo dodaję żółtka i wystudzony budyń. Kilka plasterków ananasa kroję w małą kosteczkę i dodaję do masy. Pycha!!!

Na połowę biszkoptu daję kolejno połowę masy, kokosową bezę, drugą połowę masy i drugą połowę biszkoptu. Całość można wykończyć czekoladą. Rozpuszczam tabliczkę czekolady z dwoma łyżkami mleka na bardzo małym ogniu. Ciasto powinno być przechowywane w lodówce. Smacznego!!!

IMG_0079

Reklamy

14 thoughts on “Biszkopt orzechowy z kokosem

  1. ladylaurabloq Grudzień 29, 2013 o 5:53 pm

    Bardzo się rozmarzyłam nad nim ,szkoda,że nie może wylądować na moim talerzyku…

  2. napiecyku Grudzień 29, 2013 o 5:57 pm

    Oj…ja też długo o nim marzyłam:)

  3. nippi Grudzień 29, 2013 o 8:24 pm

    uwielbiam ciasta, wygląda bardzo apetycznie 🙂

  4. napiecyku Grudzień 29, 2013 o 8:26 pm

    Pozdrawiam:)

  5. marta Grudzień 29, 2013 o 9:08 pm

    oj, orzechowy biszkopt… to brzmi zacnie : ))

  6. napiecyku Grudzień 29, 2013 o 9:09 pm

    Pozdrawiam:)

  7. gin Grudzień 30, 2013 o 12:09 am

    Mmm, cudnie wygląda 🙂 Ciekawe połączenie smaków 🙂

  8. Natalia Grudzień 30, 2013 o 12:33 am

    Wszystkie smaki uwielbiam, świetne ciacho

  9. domowacukierniaewy.blox.pl Grudzień 30, 2013 o 8:14 am

    Wygląda bardzo smakowicie, aż chciałoby się sięgnąć po kawałek 🙂

  10. napiecyku Grudzień 30, 2013 o 9:11 am

    Dziękuję i Pozdrawiam:)

  11. Magda C. Grudzień 31, 2013 o 2:58 pm

    Cudownie wygląda! Uwielbiam wszystko co z orzechami i kokosem 🙂

  12. ania[ Listopad 11, 2014 o 9:11 pm

    Czy waga tych orzechów do biszkoptu orzechowego jest podana po zważeniu tych całch orzechów, czy waga ta dotyczy już zmielonych orzechów??? Z góry dziękuję za informację.

  13. napiecyku Listopad 12, 2014 o 1:44 pm

    Ania, ważyłam orzechy już zmielone. Pozdrawiam 🙂

  14. napiecyku Listopad 12, 2014 o 1:45 pm

    Ania, ważyłam zmielone orzechy. Pozdrawiam 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: