Domowe sezamki

Przepis na sezamki znalazłam jakiś czas temu na kulinarno-literackim blogu Book me a Cookie. Sezamkowe ciasteczka są bardzo proste do wykonania, mogą być długo przechowywane, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone. Polecam szczególnie tym, którzy lubią zdrowe, słodkie przekąski:)

Polecam również trufle czekoladowe z orzechami laskowymi:)

IMG_8668

Składniki

  • 210g sezamu
  • 210g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka miodu

Należy dodatkowo przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.

  1. Sezam daję na patelnię, podgrzewam cały czas mieszając do czasu kiedy nasiona lekko się przyrumienią. Odstawiam do przestudzenia.
  2. W garnku topię cukier z wodą, kiedy cukier się rozpuści od razu dodaję miód i mieszam.
  3. Dodaję sezam, wszystko mieszam (teraz trzeba działać szybko i zdecydowanie, ponieważ masa bardzo szybko twardnieje)
  4. Masę daję między dwa arkusze papieru do pieczenia i od razu wałkiem do ciast rozciągam na grubość 0,5-1cm. Usuwam papier i kroję w dowolny sposób. Smacznego!!!

IMG_8598

IMG_8702

19 komentarzy do “Domowe sezamki

  1. domowacukierniaewy 3 grudnia, 2013 o 3:40 pm

    Pyszności, nie robiłam sama sezamków, czas to nadrobić, bo domowe muszą rewelacyjnie smakować.

  2. napiecyku 3 grudnia, 2013 o 3:45 pm

    Smakują podobnie, są za to bardziej kruche:)

  3. ladylaurabloq 3 grudnia, 2013 o 4:09 pm

    Fajna przekąska ,pomiędzy jednym kawałkiem ciasta a drugim 😛

  4. Anita 3 grudnia, 2013 o 6:09 pm

    Cudne, cudne, cudne i piękne zdjęcia:)

  5. napiecyku 3 grudnia, 2013 o 6:11 pm

    Dziękuję:)

  6. ugotujmyto.pl 3 grudnia, 2013 o 8:14 pm

    Kocham sezamki!!! A teraz jeszcze mogę je sama robić..:)!

  7. napiecyku 3 grudnia, 2013 o 8:19 pm

    Pozdrawiam:)

  8. Natalia - Poezja Smaku 4 grudnia, 2013 o 12:21 am

    Smak dzieciństwa :)))

  9. beti 4 grudnia, 2013 o 10:39 am

    OJ jak apetycznie wyglądają :)) Sama nigdy nie robiłam, ale domowe na pewno lepsze od tych ze sklepu :))

  10. napiecyku 4 grudnia, 2013 o 10:42 am

    Pozdrawiam:)

  11. tu-tusia 4 grudnia, 2013 o 1:48 pm

    Pysznie 🙂 Nie miękną w temperaturze pokojowej?

  12. napiecyku 4 grudnia, 2013 o 1:54 pm

    Nie miękną i są kruche. Pozdrawiam:)

  13. Zafascynowane.. 5 grudnia, 2013 o 7:59 am

    Wyglądają tak, że od razu bym je schrupała 🙂

  14. napiecyku 5 grudnia, 2013 o 1:33 pm

    Pozdrawiam:)

  15. U stóp Benbulbena (Dagmara) 6 grudnia, 2013 o 10:04 am

    Mój Mąż uwielbia sezamki, ale nigdy sama ich nie robiłam. Muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam!

  16. napiecyku 6 grudnia, 2013 o 10:26 am

    Pozdrawiam:)

  17. Basinepichcenie 7 grudnia, 2013 o 11:37 am

    A ja nie przepadam… choć nie jadłam już dobre 10 lat, jak nie więcej… więc ciekawa jestem jak bym teraz skosztowała. W wersji domowej nigdy nie próbowałam, a wiadomo, że taka wersja często jest lepsza:)

  18. Qra Domowa 26 stycznia, 2014 o 7:16 pm

    o nieeeeee:))) tymi sezamkami mnie przekupiłas:))))zostaje na dłużej:)))

  19. napiecyku 26 stycznia, 2014 o 9:03 pm

    Pozdrawiam Serdecznie:))

Dodaj komentarz