Przepis na sezamki znalazłam jakiś czas temu na kulinarno-literackim blogu Book me a Cookie. Sezamkowe ciasteczka są bardzo proste do wykonania, mogą być długo przechowywane, o ile wcześniej nie zostaną zjedzone. Polecam szczególnie tym, którzy lubią zdrowe, słodkie przekąski:)
Polecam również trufle czekoladowe z orzechami laskowymi:)
Składniki
- 210g sezamu
- 210g cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
Należy dodatkowo przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Sezam daję na patelnię, podgrzewam cały czas mieszając do czasu kiedy nasiona lekko się przyrumienią. Odstawiam do przestudzenia.
- W garnku topię cukier z wodą, kiedy cukier się rozpuści od razu dodaję miód i mieszam.
- Dodaję sezam, wszystko mieszam (teraz trzeba działać szybko i zdecydowanie, ponieważ masa bardzo szybko twardnieje)
- Masę daję między dwa arkusze papieru do pieczenia i od razu wałkiem do ciast rozciągam na grubość 0,5-1cm. Usuwam papier i kroję w dowolny sposób. Smacznego!!!
Pyszności, nie robiłam sama sezamków, czas to nadrobić, bo domowe muszą rewelacyjnie smakować.
Smakują podobnie, są za to bardziej kruche:)
Fajna przekąska ,pomiędzy jednym kawałkiem ciasta a drugim 😛
Cudne, cudne, cudne i piękne zdjęcia:)
Dziękuję:)
Kocham sezamki!!! A teraz jeszcze mogę je sama robić..:)!
Pozdrawiam:)
Smak dzieciństwa :)))
OJ jak apetycznie wyglądają :)) Sama nigdy nie robiłam, ale domowe na pewno lepsze od tych ze sklepu :))
Pozdrawiam:)
Pysznie 🙂 Nie miękną w temperaturze pokojowej?
Nie miękną i są kruche. Pozdrawiam:)
Wyglądają tak, że od razu bym je schrupała 🙂
Pozdrawiam:)
Mój Mąż uwielbia sezamki, ale nigdy sama ich nie robiłam. Muszę spróbować 🙂 Pozdrawiam!
Pozdrawiam:)
A ja nie przepadam… choć nie jadłam już dobre 10 lat, jak nie więcej… więc ciekawa jestem jak bym teraz skosztowała. W wersji domowej nigdy nie próbowałam, a wiadomo, że taka wersja często jest lepsza:)
o nieeeeee:))) tymi sezamkami mnie przekupiłas:))))zostaje na dłużej:)))
Pozdrawiam Serdecznie:))