Trufle z orzechami

Czekoladowe trufle to bardzo prosta i bardzo efektowna przekąska do kawy.  Sprawdza się na święta i na małe sylwestrowe przyjęcia. Zamiast orzechów można dodać migdały i dodatkowo kandyzowane owoce. Zamiast wiórków kokosowych sprawdzą się rozkruszone płatki migdałów. Gorąco Polecam:)

Zapraszam również na sezamki domowe:)

IMG_7560

Składniki

  • 22 dkg dobrej gorzkiej czekolady
  • 15 dkg orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki schłodzonej
  • 2 łyżki rumu
  • 8 dkg wiórków kokosowych

Czekoladę rozpuszczam z masłem na małym ogniu i lekko studzę. Dodaję ubitą kremówkę, rum, prażone orzechy, wszystko mieszam i odstawiam na 35min do lodówki.

Ze schłodzonej masy lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą dokładnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle układam na tacce i ponownie schładzam w lodówce.

IMG_7563

7 komentarzy do “Trufle z orzechami

  1. Asa_6niebo 16 listopada, 2013 o 3:57 pm

    wyglądają z daleka jak kawałki salcesonu 😉

  2. napiecyku 16 listopada, 2013 o 3:59 pm

    Tak zgadzam się z Tobą:)

  3. ladylaurabloq 16 listopada, 2013 o 4:10 pm

    Bardzeo apetyczne małe co nieco.

  4. napiecyku 16 listopada, 2013 o 7:13 pm

    Pozdrawiam:)

  5. Zakątek Smaku 17 listopada, 2013 o 8:35 am

    Moje ukochane! 🙂

  6. napiecyku 17 listopada, 2013 o 10:48 am

    Pozdrawiam:)

  7. Basinepichcenie 17 listopada, 2013 o 7:31 pm

    Elegancko się prezentują!

Dodaj komentarz