Czekoladowe trufle to bardzo prosta i bardzo efektowna przekąska do kawy. Sprawdza się na święta i na małe sylwestrowe przyjęcia. Zamiast orzechów można dodać migdały i dodatkowo kandyzowane owoce. Zamiast wiórków kokosowych sprawdzą się rozkruszone płatki migdałów. Gorąco Polecam:)
Zapraszam również na sezamki domowe:)
Składniki
- 22 dkg dobrej gorzkiej czekolady
- 15 dkg orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany kremówki schłodzonej
- 2 łyżki rumu
- 8 dkg wiórków kokosowych
Czekoladę rozpuszczam z masłem na małym ogniu i lekko studzę. Dodaję ubitą kremówkę, rum, prażone orzechy, wszystko mieszam i odstawiam na 35min do lodówki.
Ze schłodzonej masy lepię kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą dokładnie obtaczam w wiórkach kokosowych. Gotowe trufle układam na tacce i ponownie schładzam w lodówce.
wyglądają z daleka jak kawałki salcesonu 😉
Tak zgadzam się z Tobą:)
Bardzeo apetyczne małe co nieco.
Pozdrawiam:)
Moje ukochane! 🙂
Pozdrawiam:)
Elegancko się prezentują!