Kasza gryczana z kuczakiem

,,Kipi kasza, kipi groch. Lepsza kasza niż ten groch. Bo po grochu brzuszek boli, a od kaszy się zagoi.” Tą dziecięcą wyliczankę dobrze pamiętam z przedszkola. Młode pokolenie już na pewno nie zna tego wierszyka.  Kasza królowała na polskich stołach przez stulecia. Nasze babki często przyrządzały posiłki z kaszą…robiły to mądrze, do garnka lały tyle wody, ile zabierze kasza, po ugotowaniu owijały garnek kocem i odstawiały w ciepłe miejsce na pół godziny. My gotujemy kaszę w woreczkach i to co najcenniejsze wylewamy.

Kasza gryczana powstaje z ziaren gryki, zawiera aż kilkadziesiąt procent krzemu, a krzem to pierwiastek życia. Z krzemu zbudowane są nasze kości, zęby, arterie krwionośne i włosy. Oprócz tego kasza gryczana zawiera fosfor, potas, żelazo, magnez i nie zawiera glutenu.

Dzisiaj zapraszam na zdrowy i lekki obiad. Robię go dość nietypowo, ponieważ mięso kurczaka i marchew gotuję (można przygotować na parze), osobno gotuję kaszę i smażę pieczarki. Wszystko podaję z sosem przygotowanym z wywaru. Polecam:))

IMG_1444

Składniki dla dwóch osób

  • 150g. kaszy gryczanej
  • 1 większe udko z kurczaka
  • 10 pieczarek obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • olej roślinny
  • po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka mąki
  • łyżka masła
  • domowa przyprawa do zup i sosów
  1. Kaszę gotuję w osolonej wodzie na małym ogniu w proporcji filiżanka kaszy, na dwie filiżanki wody. Do kaszy dodaję łyżkę oleju. Po ugotowaniu odstawiam w cieple miejsce.
  2. Cebulkę i czosnek krótko przesmażam na oleju, dodaję pieczarki. Całość smażę kilka minut i odstawiam.
  3. Udko gotuję ok.20min z dodatkiem domowej przyprawy i suszonych przypraw. Pod koniec gotowania dodaję marchewkę i gotuję następne 8min. Udko i marchewkę wyciągam z wywaru. Usuwam skórę i kości a mięso kroję w kostkę. Marchewkę również kroję w kostkę.
  4. Z rosołu przygotowuję sos. Łyżkę masła rozpuszczam z jedną łyżką mąki na małym ogniu. Kiedy mąka lekko zbrązowieje stopniowo dolewam wywar (szklanka), cały czas mieszając. Sos powinien mieć gładką konsystencje, w razie potrzeby dolewam trochę bulionu. Do sosu dodaję 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, ulubione suszone zioła, doprawiam do smaku.
  5. Wszystkie składniki przekładam na dużą patelnię, przed podaniem podgrzewam. Podaję z sosem. Smacznego!!!

IMG_1399

Advertisements

22 thoughts on “Kasza gryczana z kuczakiem

  1. Jolanta Starys Styczeń 15, 2014 o 3:38 pm

    Pyszne, pożywne danie !

  2. Magda C. Styczeń 15, 2014 o 4:20 pm

    Lubię połączenie kaszy z kurczakiem, wygląda przepysznie 🙂

  3. ladylaurabloq Styczeń 15, 2014 o 4:20 pm

    Ja też ją pamiętam ,tylko trochę inne zakończenie ,,Kipi kasza ,kipi groch ,lepsza kasza niż ten groch ,bo po grochu boli brzuch ,a od kaszy czlowiek zdrów ,, .Danie super ,a ile czasu gotuje się kaszę?

  4. napiecyku Styczeń 15, 2014 o 4:33 pm

    Laura…fajna ta twoja rymowanka…trochę zmieniony ostatni wers, ale ty pochodzisz z innego regionu. Ja gotowałam 10min:))

  5. ladylaurabloq Styczeń 15, 2014 o 4:39 pm

    oky ,chyba przerzucę się na kasze ,jak znajdę w sklepie.

  6. napiecyku Styczeń 15, 2014 o 4:57 pm

    Ja również, z ryżu przerzucam się na kasze:)

  7. domowacukierniaewy Styczeń 15, 2014 o 5:46 pm

    Fantastyczne danie, bardzo mi odpowiada 🙂 Zrobię na pewno

  8. wedelka Styczeń 15, 2014 o 7:31 pm

    U mnie dziś również kasza gryczana na obiad. Tym razem w postaci pysznych placków z dodatkiem grzybów 🙂 A rymowankę znałam..i to w dokładnie takiej wersji 🙂

  9. napiecyku Styczeń 15, 2014 o 7:39 pm

    Jestem ciekawa twoich placków z kaszą gryczaną. Pozdrawiam:))

  10. galantyna.pl Styczeń 15, 2014 o 8:11 pm

    Miałaś bardzo smaczny obiad. Pozdrawiam!

  11. napiecyku Styczeń 15, 2014 o 8:13 pm

    Również Pozdrawiam:))

  12. Ania Styczeń 15, 2014 o 9:51 pm

    pyszny i zdrowy obiadek:)

  13. Zakątek Smaku Styczeń 16, 2014 o 9:39 am

    Uwielbiam dania z kaszą:) Pycha!

  14. Ola in the kitchen Styczeń 16, 2014 o 9:12 pm

    Ale miałaś smaczny obiad 😀 Szkoda, że nie uprzedziłaś chętnie bym się wprosiła ;D

  15. mojamalakuchnia.wordpress.com Styczeń 17, 2014 o 7:51 am

    Kasza gryczana jest pyszna ; )

  16. beti Styczeń 17, 2014 o 10:06 am

    Lubie takie obiady, kaszę gryczana również i to bardzo :))

  17. Venus Styczeń 17, 2014 o 10:19 am

    Świetnie opisujesz te przepisy , aż się wydaje , że każdy bez problemu sobie z tym poradzi.
    ja akurat nie przepadam za gryczaną , ale czasem dobrze zjeść w końcu zdrowa 🙂
    p.s. ten mail co podam nie jest powiązany z moim blogiem, bo nie chce podawać imienia i nazwiska

  18. dżemdżus Styczeń 17, 2014 o 10:27 am

    Bardzo lubię kaszę gryczaną w każdej postaci. Dobry obiad, mniam

  19. napiecyku Styczeń 17, 2014 o 7:50 pm

    Dziękuję, będzie mi miło jeżeli czasem skorzystasz z moich przepisów. Pozdrawiam:))

  20. Niippi Styczeń 17, 2014 o 7:59 pm

    danie wygląda apetycznie i zdrowo 🙂

  21. Anita Styczeń 17, 2014 o 10:05 pm

    Przepysznie wyglada!!! 🙂

  22. Ciążowe Zachcianki Styczeń 19, 2014 o 3:27 pm

    Zdrowy obiad? To lubię!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: