Pstrąg pieczony

Ryby to nie tylko smaczny zamiennik za inne gatunki mięs, ale również bardzo korzystne dla naszego zdrowia źródło białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Dodatkowo 100g wieprzowiny zawiera 200-300mg cholesterolu, a mięso pstrąga 50mg.

Obiad z pstrągiem w roli główniej to również sposób na szybki posiłek, przy małym nakładzie pracy, a takie lubimy przecież najbardziej. Polecam również na kolację we dwoje:)

IMG_1157Składniki

  • 2 pstrągi
  • 1 brokuł
  • po pół łyżeczki tymianku i szałwii
  • 2 świeże gałązki koperku
  • sól i pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżeczki miękkiego masła
  • przyprawa domowa do zup i sosów
  1. Ryby dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą ( nożem zdrapuję śluz i nieczystości, usuwam oczy).
  2. Skrapiam sokiem z cytryny.
  3. Brokuł gotuję w wodzie z łyżką domowej przyprawy do zup ok.5min. Po tym czasie wyciągam z wody.
  4. Masło mieszam z tymiankiem i szałwią, smaruję ryby z zewnątrz i w środku.
  5. Do środka daję gałązkę koperku (jeżeli lubicie, może być pietruszka)
  6. Delikatnie doprawiam pstrąga solą i pieprzem cytrynowym.
  7. Ryby daję na blaszkę wyłożoną  folią aluminiową i piekę w nagrzanym piekarniku ok.20 min. (długość pieczenia zależy od wielkości ryby). Ja piekę pstrąga w opiekaczu ok.12min. Ryby podaję z kawałkami brokułów, można dodać cząsteczki cytryny. Smacznego!!!

IMG_1164

Reklamy

12 thoughts on “Pstrąg pieczony

  1. mojamalakuchnia.wordpress.com Styczeń 14, 2014 o 1:23 pm

    Uwielbiam pieczonego pstrąga ; )

  2. Magda C. Styczeń 14, 2014 o 4:32 pm

    Piękny jest! Bardzo lubię takiego pieczonego pstrąga 🙂

  3. ladylaurabloq Styczeń 14, 2014 o 4:57 pm

    No ,no ,ale pyszne danie rybne!.

  4. napiecyku Styczeń 14, 2014 o 6:12 pm

    Dzięki dziewczyny:)

  5. Ciążowe Zachcianki Styczeń 14, 2014 o 8:57 pm

    Pstrąg z brokułami to idealna propozycja obiadowa. Lubię ryby i często je przyrządzam.

  6. Natalia Styczeń 15, 2014 o 12:16 am

    Ja także lubię tak przyrządzać pstrąga, jest pyszny 🙂

  7. Niippi Styczeń 15, 2014 o 7:11 am

    szkoda,że wcześniej nie dodałaś przepisu bo ja ostatnio robiłam pstrąga i schrzaniłam go po całości heheh 🙂

  8. napiecyku Styczeń 15, 2014 o 10:30 am

    Paulinka, następnym razem będzie lepiej:))

  9. Anita Styczeń 15, 2014 o 11:31 am

    Świetny obiad i kolacja też.:)

  10. Jolanta Starys Styczeń 15, 2014 o 3:40 pm

    Pięknie podana, uwielbiam ryby w każdej postaci 🙂

  11. Magia Mozaiki Styczeń 24, 2014 o 8:55 am

    Bardzo lubię takie obiady 🙂 Następnym razem spróbuję przyrządzić pstrąga z takim ziołowym masłem. Pozdrawiam 🙂

  12. napiecyku Styczeń 24, 2014 o 1:21 pm

    Serdecznie Pozdrawiam:))

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: