Domowy serek

Bardzo prosty przepis na biały serek, który smakuje z każdym pieczywem. Bardzo lubię takie śniadania z dodatkiem świeżej rzodkiewki, cebulki, szczypiorku i śmietanki. Niestety nie zdążyłam zważyć serka, ponieważ bardzo szybko został zjedzony. Myślę, że nie będzie to ostatni domowy serek na moim blogu. Gorąco polecam:)

IMG_0444składniki

  • 1 litr maślanki

Maślankę wolno podgrzewam w garnku na bardzo małym ogniu do temperatury 70 stopni, co jakiś czas mieszając. Po ok. 25 minutach białko powinno zacząć oddzielać się od serwatki. Garnek przykrywam i zostawiam do przestudzenia. Na sitko daję lnianą tkaninę o rzadkim splocie lub gazę i wlewam zawartość garnka. Zostawiam najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie na tkaninie  powinien pozostać serek. Nie wyciskam całej serwatki, ponieważ serek będzie raczej suchy. Serek przekładam na talerzyk. Smacznego!!!

Przepis pochodzi z blogu Waniliowo.

IMG_0491

IMG_0433

Advertisements

15 thoughts on “Domowy serek

  1. ladylaurabloq Styczeń 2, 2014 o 8:29 am

    Z takim serkiem to śniadanie po królewsku ,muszę zrobić ,tylko na mleku ,bo maślanki nie kupię nigdzie.

  2. Magda C. Styczeń 2, 2014 o 10:35 am

    Bardzo fajny przepis, świetny pomysł 🙂

  3. martawkuchni.blog.pl Styczeń 2, 2014 o 12:22 pm

    o tak! domowy serek to jest to:) ten smak i zapach:)

  4. Ania Styczeń 2, 2014 o 1:36 pm

    ciekawy przepis na domowy serek:) nie robiłam jeszcze sama.

  5. napiecyku Styczeń 2, 2014 o 2:15 pm

    Warto spróbować:)

  6. napiecyku Styczeń 2, 2014 o 2:16 pm

    Pozdrawiam:)

  7. napiecyku Styczeń 2, 2014 o 2:16 pm

    Serdecznie Pozdrawiam:)

  8. napiecyku Styczeń 2, 2014 o 2:18 pm

    Ja mam dostęp do swojskiego mleka…muszę również zrobić:)

  9. mojamalakuchnia.wordpress.com Styczeń 2, 2014 o 2:42 pm

    Często taki robię. Preferuję z dodatkiem cebuli, bo dodaje ostrości. Pyszna sprawa na śniadanie lub kolację. Pozdrowienia!: )

  10. napiecyku Styczeń 2, 2014 o 2:57 pm

    Pozdrawiam również:)

  11. domowacukierniaewy Styczeń 2, 2014 o 3:27 pm

    Świetny, muszę też wreszcie zrobić swój ser 🙂

  12. urszula Styczeń 2, 2014 o 9:33 pm

    Robię czasem taki własnie serek, mniam !
    dlatego wiem, że warto troche się natrudzić, by poczuć ten smaczek, pozdrawiam jeszcze Noworocznie, wszystkiego dobrego 🙂

  13. napiecyku Styczeń 2, 2014 o 9:34 pm

    Dziekuję i Pozdrawiam:)

  14. Ciążowe Zachcianki Styczeń 3, 2014 o 12:22 pm

    Robię podobny! Szczególnie często latem, gdy jest dostatek świeżych warzyw.

  15. Trochę Słodyczy Styczeń 19, 2014 o 9:26 am

    Muszę koniecznie zrobić, musi być pyszny 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: