Rolada biszkoptowa z mleczkiem zagęszczanym

 Bardzo lekkie ciasto z mleczną pianką i biszkoptem. Nie każdy wie, że z mleczka zagęszczanego można szybko zrobić wspaniały dodatek do biszkoptu. Inną wersję tego ciasta publikowałam na początku mojego bloga (puszysta pianka otulona biszkoptem). Polecam to ciasto również na sylwestrowe przyjęcia:)

IMG_9471

Składniki na biszkopt

  • 4 jajka w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 łyżek oleju w temp. pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubijam na najniższych obrotach na puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do rozpuszczenia cukru. Dodaję stopniowo olej, ubijam krótko. Dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam. Dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładam papierem do pieczenia, na papier wykładam masę. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika, piekę 10-14min. w temp.180 stopni. Gotowy biszkopt daję na ściereczkę kuchenną papierem do góry, papier ściągam. Biszkopt zwijam w rulon razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego brzegu.

Składniki na piankę

  • 1/2 puszki mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego
  • 1 galaretka
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, a następnie szybko schładzam dając naczynie do zimnej wody. Schłodzone mleczko ubijam na pianę i dodaję galaretkę, mieszam.

Biszkopt rozwijam i od razu wykładam piankę. Zwijam roladę, przekładam do lodówki na dwie godziny. Smacznego!!!

IMG_9476IMG_9503

Reklamy

19 thoughts on “Rolada biszkoptowa z mleczkiem zagęszczanym

  1. domowacukierniaewy Grudzień 18, 2013 o 8:25 am

    Bardzo smakowicie wygląda! Chętnie bym się poczęstowała 🙂 Pozdrawiam

  2. Mątewka Grudzień 18, 2013 o 8:40 am

    Nigdy nie robiłam jeszcze rolady biszkoptowej. Twoja wygląda na idealnie delikatną.

  3. Ciążowe Zachcianki Grudzień 18, 2013 o 11:01 am

    Chętnie wypróbuję ten przepis właśnie na Sylwestra. Wygląda bardzo dobrze i podejrzewam, że tak samo smakuje:)

  4. napiecyku Grudzień 18, 2013 o 1:13 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  5. ladylaurabloq Grudzień 18, 2013 o 1:54 pm

    Ja nie znam kremu z mlekiem skondensowanym ,muszę wypróbować.

  6. napiecyku Grudzień 18, 2013 o 3:17 pm

    Bardzo fajna, lekka pianka, można wmieszać w nią drobne owoce:)

  7. Salvador Dali Grudzień 18, 2013 o 5:07 pm

    tylko w wydaniu rolady siada mi biszkopt 😀
    Cudowne nadzienie, zjadłabym z chęcią, jak nie kawałek to dwa ;D

  8. napiecyku Grudzień 18, 2013 o 5:53 pm

    Ja nie gardzę żadnym biszkoptem. Pozdrawiam:)

  9. ladylaurabloq Grudzień 18, 2013 o 7:36 pm

    Dzięki za podpowiedz ,dobry pomysł.

  10. mojamalakuchnia.wordpress.com Grudzień 18, 2013 o 8:13 pm

    Ale piękna ta rolada. Samymi oczami bym ją zjadła : )

  11. Ola in the kitchen Grudzień 18, 2013 o 8:39 pm

    Ciekawy przepis na krem muszę wypróbować 😀 Rolada wygląda bardzo smacznie!

  12. napiecyku Grudzień 18, 2013 o 8:46 pm

    Pozdrawiam:))

  13. Zakątek Smaku Grudzień 19, 2013 o 9:53 am

    Ale cudo! Marzę o kawałku takiej rolady:)

  14. ugotujmyto.pl Grudzień 19, 2013 o 5:22 pm

    Rolada wygląda obłędnie 🙂

  15. Nippi Grudzień 19, 2013 o 5:33 pm

    świetna masa, na pewno ją wykorzystam 🙂

  16. napiecyku Grudzień 19, 2013 o 5:34 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  17. Ula Grudzień 19, 2013 o 6:15 pm

    Bardzo elegancko i przepysznie wygląda 😉

  18. napiecyku Grudzień 19, 2013 o 6:36 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  19. Magda C. Grudzień 31, 2013 o 3:04 pm

    Piękna! Idealna na stół w rodzinnym gronie 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: