Makówka z migdałami

Słodka chałka, orzechy, migdały, mak i mleko to składniki na mój wigilijny deser. Podana na zimno, słodka, nasycona aromatem maku i bakali wielu osobom przypadnie do gustu. Gotowa chałka jest bardzo plastyczna, można ją podawać w kawałkach lub w pucharkach. Tym, którzy nie są przekonani polecam przygotować makówkę z połowy składników, tak na spróbowanie:)

Ze słodkich deserów wigilijnych polecam również drożdżową struclę z makiem i orzechami:)

IMG_9383

Składniki

  • 1 słodka chałka
  • 1 l.mleka
  • 10 dkg maku
  • 10 dkg orzechów
  • 10 dkg migdałów sparzonych i obranych ze skórki
  • garść rodzynek
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Mak parzę, odsączam i mielę dwukrotnie. Mleko gotuję i lekko studzę. Orzechy i migdały drobno kroję.

Lekko przestudzone mleko słodzę, dodaję orzechy, migdały, mak, rodzynki, olejek. Chałkę kroję na kromki 1,5-2cm. Dno większego naczynia np. do zapiekania wykładam połową chałki, równomiernie rozlewam połowę mleka, wykładam drugą połowę chałki i ponownie wylewam mleko (chałka powinna nasiąknąć mlekiem). Całość daję na noc do lodówki. Smacznego!!!

IMG_9434

Reklamy

22 thoughts on “Makówka z migdałami

  1. domowacukierniaewy Grudzień 13, 2013 o 11:44 pm

    U mnie też robi się makówkę, mój narzeczony nie wyobraża sobie świąt bez niej 🙂

  2. teenager ;) Grudzień 14, 2013 o 4:46 am

    uwielbiam świąteczne makówki i zaw3sze robimy je z migdałami 🙂 już nie umiem się doczekać 🙂

  3. potravelblog Grudzień 14, 2013 o 9:53 am

    fajny pomysł żeby zrobić z chałką:) podoba mi się.

  4. napiecyku Grudzień 14, 2013 o 10:15 am

    My też przepadamy za tą potrawą. Pozdrawiam:)

  5. ladylaurabloq Grudzień 14, 2013 o 12:02 pm

    Bardzo apetycznie wygląda.

  6. Shiral Grudzień 14, 2013 o 1:05 pm

    Każdego roku mam ochotę zrobić makówki na święta, ale zawsze ktoś powie nie i mój pomysł kończy sie fiaskiem.
    W tym roku się zaprę i zrobię!

  7. napiecyku Grudzień 14, 2013 o 1:45 pm

    Wszystkiego, choćby po trochu trzeba spróbować:)

  8. magma Grudzień 14, 2013 o 6:33 pm

    świetnie wygląda, bardzo apetycznie chętnie bym zjadła takie cudo:D

  9. napiecyku Grudzień 14, 2013 o 7:00 pm

    Pozdrawiam:)

  10. skoraq cooks Grudzień 14, 2013 o 7:30 pm

    Ja tam nie muszę przygotowywać z połowy porcji, to brzmi tak dobrze, że od razu rzucam się na całość 🙂

  11. napiecyku Grudzień 14, 2013 o 7:32 pm

    Hahaha…Pozdrawiam:)

  12. Salvador Dali Grudzień 15, 2013 o 6:07 pm

    nigdy nie jadłam! :O A wielką fanką maku jestem.. ojej.. ale mam ochotę!

  13. napiecyku Grudzień 15, 2013 o 6:28 pm

    Pozdrawiam:)

  14. mojamalakuchnia.wordpress.com Grudzień 15, 2013 o 7:06 pm

    Ze słodką chałką – musiała być pyszna! : )

  15. Ania Grudzień 15, 2013 o 8:28 pm

    Nigdy nie jadłam, nie ma u nas takiej tradycji, ale przyznam, że wygląda imponująco i chętnie bym spróbowała! Pozdrawiam!

  16. Ola in the kitchen Grudzień 15, 2013 o 8:36 pm

    Bardzo ciekawy pomysł! Jeszcze nigdy takiego deseru nie jadłam 😀 pyszotka!

  17. Natalia - Poezja Smaku Grudzień 16, 2013 o 12:04 am

    Nie znałam takiego deseru – bardzo świąteczny! 🙂

  18. zafascynowane.. Grudzień 16, 2013 o 6:47 am

    U mnie też makówek na wigilię nie może zabraknąć 🙂

  19. Zakątek Smaku Grudzień 16, 2013 o 9:51 am

    U mnie niestety nikt nie lubi, dlatego nie robi się tej potrawy:( Twoje zdjęcia są takie smaczne, że chętnie bym skosztowała:) Pozdrawiam!

  20. napiecyku Grudzień 16, 2013 o 12:33 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  21. Nippi Grudzień 17, 2013 o 1:33 pm

    wygląda obłędnie, narobiłaś mi ochoty 🙂

  22. napiecyku Grudzień 17, 2013 o 2:25 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: