Pierogi z kapustą i grzybami

Skoro jest przepis na ciasto, nie może zabraknąć przepisu na farsz. Do farszu potrzebne będą kapusta kiszona, cebulki i suszone grzybki. Farsz do pierogów można przygotować dzień wcześniej. Pierogi robię zwykle dwa tygodnie przed Wigilią i zamrażam. W dzień wigilijny gotuję w wodzie z oliwą, odcedzam i przekładam na patelnię (należy uważać aby się nie posklejały). Tuż przed podaniem przesmażam na masełku, są aromatyczne i chrupiące. Polecam:)

Z dań wigilijnych polecam również struclę z makiem i rosół z karpia

IMG_9266

Składniki na farsz

  • 700g kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybków
  • 2 cebulki pokrojone w kostkę
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Grzyby moczę całą noc, odcedzam i kroję na mniejsze kawałki. Kapustę krótko gotuję (2 min), odcedzam i studzę. Partiami wyciskam nadmiar wody i kroję. Cebulkę przesmażam na oleju, dodaję kapustę i grzybki. Całość smażę ok 2-3 min. cały czas mieszając, przyprawiam do smaku, ja kapustę doprawiam przyprawą domową. Farsz gotowy.

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  •  pełna łyżka masła
  • szczypta soli

Masło rozpuszczam w wodzie. Mąkę i sól daję do miseczki w środek wbijam jajko i zaczynam wyrabiać dolewając stopniowo ciepłą wodę z rozpuszczonym masłem. Ciasto wyrabiam kilka minut do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe owijam w lnianą ściereczkę i odstawiam na pół godziny.

Dzielę ciasto na dwie części, jedną ponownie odstawiam, a drugą rozwałkowuję na grubość 2mm. Szklanką wycinam kółka, na środek każdego daję farsz. Zlepiam brzegi (przy tej czynności delikatnie moczę wewnętrzną stronę kółka z jednej strony, wtedy brzegi lepiej się zlepiają, można dociskać brzegi widelcem). Czynność powtarzam z drugą połową ciasta. Gotowe pierogi gotuję, lub szczelnie zamknięte przechowuję w zamrażarce. Smacznego!!!

IMG_9204

Reklamy

12 thoughts on “Pierogi z kapustą i grzybami

  1. Shiral Grudzień 12, 2013 o 9:44 am

    Pierogi z kapustą i grzybami są moim hitem na wigilię, zjadam ich najwięcej z całej rodziny:)

  2. napiecyku Grudzień 12, 2013 o 9:57 am

    Ja przepadam za makówką:)

  3. galantyna.pl Grudzień 12, 2013 o 12:12 pm

    Nie wyobrażam sobie Wigilii bez takich pierogów 🙂

  4. napiecyku Grudzień 12, 2013 o 12:13 pm

    Pozdrawiam:)

  5. ladylaurabloq Grudzień 12, 2013 o 1:29 pm

    Pierogi uwielbiam z każdym farszem .

  6. napiecyku Grudzień 12, 2013 o 1:45 pm

    Ja lubię na słodko, ale z kapustą też nie gardzę:)

  7. CI MI W DUSZY GRA Grudzień 12, 2013 o 4:12 pm

    Zajrzałam tu do Ciebie i narobiłaś mi smaku na pierożki, aż zaczęłam się oblizywać jak moje koty na widok jedzenia.
    Pozdrawiam serdecznie!!!

  8. napiecyku Grudzień 12, 2013 o 4:24 pm

    Również pozdrawiam:)

  9. Nippi Grudzień 12, 2013 o 4:40 pm

    wigilijne pierogi są najlepsze na świecie, a pomyśleć że kiedyś ich nie lubiłam 🙂

  10. domowacukierniaewy Grudzień 12, 2013 o 5:15 pm

    Uwielbiam pierogi, gdyby jeszcze chciałoby mi się je lepić tak często, jak mam na nie ochotę 😉 Twoje wyglądają pysznie!

  11. napiecyku Grudzień 12, 2013 o 6:27 pm

    Tak, gdyby nie to lepienie…ale sklepowe nie smakują tak dobrze:)

  12. napiecyku Grudzień 12, 2013 o 6:28 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: