Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

Tego typu klopsiki robię dosyć często, do tej pory jednak nie dodawałam do nich parmezanu czy innego sera. Przepis, nieco przeze mnie zmodyfikowany znalazłam na blogu Mojamałakuchnia i już wczoraj łopatkę, którą miałam przeznaczoną na gulasz zamieniłam na szybkie klopsiki. Wybór bardziej ekonomiczny, smaczny i bardzo trafiony. Klopsiki smakują z sosem pomidorowym, słodko-kwaśnym czy koperkowym, podane do ryżu lub makaronu. Polecam:)

IMG_9048

Składniki

  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera żółtego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mniejsza cebulka drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • mały kubek śmietanki 30% (niekoniecznie)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Do miseczki daję mielone, ser, bułkę tartą, jajko, cebulkę, czosnek, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Mokrymi dłońmi formuję klopsiki nieco większe od orzecha włoskiego. Pulpety daję na rozgrzany olej i smażę z każdej strony na złoty kolor.

Sos pomidorowy podgrzewam, dodaję śmietankę i domową przyprawę do zup i sosów. Do sosu daję pulpety, całość gotuję na bardzo małym ogniu ok. 8 min. Smacznego!!!

IMG_9039

IMG_9068

Advertisements

17 thoughts on “Szybkie klopsiki z sosem pomidorowym

  1. Kulinarne Inspiracje Grudzień 9, 2013 o 5:35 pm

    pycha 🙂

  2. mojamalakuchnia.wordpress.com Grudzień 9, 2013 o 6:35 pm

    cieszę się, że przepis zamieszczony na moim blogu był inspiracją. zrobione przez Ciebie klopsiki także prezentują się bardzo smakowicie. pozdrawiam ciepło!: )

  3. napiecyku Grudzień 9, 2013 o 6:36 pm

    Również pozdrawiam, klopsy są naprawdę smakowite:)

  4. Alina w. Grudzień 9, 2013 o 9:01 pm

    sos ma piękny kolor, klopsiki tez apetyczne

  5. napiecyku Grudzień 9, 2013 o 9:03 pm

    Pozdrawiam:)

  6. EcoVitalRewolucjeNaTalerzu Grudzień 10, 2013 o 12:13 pm

    Pierwsze, co się rzuca w oczy, to właśnie ten sos :). I wszystko pięknie podane 🙂

  7. napiecyku Grudzień 10, 2013 o 12:24 pm

    Pozdrawiam:)

  8. galantyna.pl Grudzień 10, 2013 o 4:14 pm

    Pyszny obiadek.

  9. domowacukierniaewy Grudzień 10, 2013 o 4:46 pm

    Ale pyszności 🙂

  10. ladylaurabloq Grudzień 10, 2013 o 4:59 pm

    Ależ pysznie!.

  11. Salvador Dali Grudzień 10, 2013 o 5:07 pm

    ja nadziewam środek kulki kawałkiem sera, też doobre 🙂
    Podoba mi się dod tego sosu, muszę spróbować tak podać 🙂

  12. Jolanta Starys Grudzień 10, 2013 o 6:57 pm

    Niezwykle apetycznie wyglądają i pięknie podane 🙂 Pozdrawiam 🙂

  13. napiecyku Grudzień 10, 2013 o 7:14 pm

    Pozdrawiam:)

  14. napiecyku Grudzień 10, 2013 o 7:15 pm

    Muszę spróbować Twojego sposobu. Pozdrawiam:)

  15. napiecyku Grudzień 10, 2013 o 7:16 pm

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  16. Shiral Grudzień 10, 2013 o 9:32 pm

    Mmmm jak smakowicie wyglądają!

  17. napiecyku Grudzień 10, 2013 o 9:34 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: