Bagietki-bułki pszenno-żytnie

Nic nie smakuje tak dobrze jak świeże, domowe pieczywo. Zwykle bardziej smakuje pieczywo pszenne i takie lepiej się udaje na drożdżach. Do pieczywa z mąki żytniej lepiej użyć zakwasu, ponieważ ciężka mąka, uboga w gluten nie wyrośnie na drożdżach. Ja zrobiłam bułki-bagietki pszenno-żytnie, używając 2 szklanki mąki pszennej i 1 szklankę mąki żytniej. Ciasto rosło pomału, ale ostatecznie bułeczki wyszły bez zarzutu. Można wg. tego przepisu upiec pieczywo z samej mąki pszennej. Polecam:)

IMG_8831Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 saszetka 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 niecała, płaska łyżka soli morskiej
  • ulubione dodatki do posypania
  1. Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka minut.
  2. Dodaję 2,5 szklanki wymieszanej mąki z solą i wyrabiam ciasto, stopniowo dosypuję resztę maki. Wyrabiam ok.10 min do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto daję do naoliwionej  miseczki, przykrywam ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok.50 min.
  3. Ponownie chwilę wyrabiam ciasto i odstawiam na 5 min.
  4. Piekarnik rozgrzewam do temp. 220 stopni
  5. Dzielę ciasto i wg. uznania i formuję bułeczki lub bagietki.
  6. Ja posypałam pieczywo ziołami prowansalskimi i startym żółtym serem
  7. Przełożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Na dno piekarnia dałam żaroodporne naczynie z gorącą wodą
  9. Pieczywo piekłam 20min. Smacznego!!!

IMG_8831

Reklamy

21 thoughts on “Bagietki-bułki pszenno-żytnie

  1. Kasia, Kuchnia Nastrojowa Grudzień 5, 2013 o 9:12 pm

    Twoje bagietki wyglądają świetnie. Podziwiam, bo ja chleba nie piekę

  2. napiecyku Grudzień 5, 2013 o 9:14 pm

    Ja piekę wtedy, gdy w domu zabraknie pieczywa. Pozdrawiam:)

  3. ladylaurabloq Grudzień 5, 2013 o 10:36 pm

    Wspaniałe ,domowe pieczywo .

  4. wiktorkowa Grudzień 5, 2013 o 10:57 pm

    wygląda 100 razy lepiej od kupnego:) ładnie wyrośnięte i nawet z równym nacięciem:) ps. piekne zdjęcia:)

  5. Natalia - Poezja Smaku Grudzień 6, 2013 o 1:28 am

    Wspaniałe pieczywo! 🙂

  6. Salvador Dali Grudzień 6, 2013 o 7:44 am

    a ja właśnie jakoś na odwrót.. pszennego pieczywa niezbyt lubię :O
    Ale za to to żytnie, razowe-może być mokre, cieżkie, ale z nasionami uwielbiam! 😀
    Super kształt bagietek, nie wiem jak je ukształtowałaś ale sa mega! 🙂

  7. napiecyku Grudzień 6, 2013 o 9:02 am

    Mi bardziej smakuje pszenne, ale staram się go unikać…z wiadomych wzg. Pozdrawiam:)

  8. napiecyku Grudzień 6, 2013 o 9:04 am

    Dziękuję i pozdrawiam:)

  9. mojamalakuchnia.wordpress.com Grudzień 6, 2013 o 10:18 am

    Świeże pieczywo smakuje zawsze, a ja uwielbiam do gorącej zupy : )

  10. napiecyku Grudzień 6, 2013 o 10:26 am

    Ja też lubię pieczywo do niektórych zup. Pozdrawiam:)

  11. domowacukierniaewy Grudzień 6, 2013 o 4:14 pm

    Uwielbiam świeże, domowe pieczywo 🙂 Te bułeczki są wspaniałe.

  12. napiecyku Grudzień 6, 2013 o 7:26 pm

    Dziękuję:)

  13. Shiral Grudzień 6, 2013 o 7:46 pm

    Zapach domowego pieczywa jest niesamowity! W dużej mierze jest inny, ten robiony na drożdżach, a ten robiony na zakwasie. Oba kocham!

  14. napiecyku Grudzień 6, 2013 o 9:07 pm

    Pozdrawiam:)

  15. Actually, you can! Grudzień 6, 2013 o 9:30 pm

    Muszę w końcu wziąć się i zrobić domowe pieczywko! 🙂

  16. napiecyku Grudzień 6, 2013 o 10:02 pm

    Pozdrawiam:)

  17. Basinepichcenie Grudzień 7, 2013 o 11:36 am

    Ależ ślicznie się prezentują. Ja również lubię domowe wypieki. Już sobie zapisałam Twój przepis. Ciekawa jestem czy i mnie tak pięknie wyjdą

  18. napiecyku Grudzień 7, 2013 o 12:18 pm

    Tobie Basia pieczywo nie może nie wyjść…Pozdrawiam:)

  19. Alina w. Grudzień 7, 2013 o 6:21 pm

    Bardzo apetycznie wyglądają, zgadzam się zapach i smak domowego pieczywa jest świetny.

  20. Basinepichcenie Grudzień 8, 2013 o 12:13 pm

    Jutro chcę zrobić.Na dzisiaj pieczywo jeszcze mam…

  21. napiecyku Grudzień 8, 2013 o 12:25 pm

    Dla Ciebie to chwilka…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: