Drożdżowe z orzechami

Basia i Laura, dziewczyny z zaprzyjaźnionych blogów nie ustają w zmaganiach i pieką dla swoich dzieci drożdżowe bułeczki, chałki, bagietki, a nawet parówki w cieście drożdżowym. Ja i moja rodzina również bardzo lubimy drożdżowe, kiedy nie mam chleba piekę drożdżowe z różnymi dodatkami. Świeża drożdżówka do kubka gorącego mleka to moje ulubione śniadanie.

Babka drożdżowa z orzechami to również smaczny pomysł na drożdżowe. Smaki drożdżowego ciasta i masy orzechowej znakomicie się uzupełniają.

Polecam na co dzień i na święta:)

Podobny przepis znajdziesz tutaj

IMG_7852Składniki na ciasto drożdżowe

  • szklanka letniego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 500g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki dobrego oleju w temp. pokojowej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i dodaję do ciepłego (nie gorącego mleka). Odstawiam w ciepłe miejsce na 5min.
  2. Kiedy zaczyn lekko się spieni dodaję jajko, żółtka roztarte z łyżką cukru i szklankę mąki, mieszam i ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 5 min
  3. Do zaczynu dodaję resztę mąki, olej i zaczynam wyrabiać ciasto. Wyrabiam do czasu, aż ciasto stanie się elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
  4. Miseczkę przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 40min.

Składniki na masę orzechową

  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • 150g zmielonych orzechów (mogą być migdały)

Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę i dodaję orzechy.

Gotowe ciasto rozwałkowuję na prostokąt, równomiernie rozkładam masę orzechową, zwijam w rulon. Można ciasto podzielić na dwa kawałki i upiec w dwóch małych foremkach. Ja swoje ciasto piekłam w dużej formie na babki ok 30min. w temp. 180 stopni. Smacznego!!!

IMG_7865

Advertisements

13 thoughts on “Drożdżowe z orzechami

  1. Ervisha Listopad 20, 2013 o 11:03 am

    Muszę zrobić ;D

  2. napiecyku Listopad 20, 2013 o 11:54 am

    Pozdrawiam:)

  3. ladylaurabloq Listopad 20, 2013 o 2:34 pm

    Ta babka wygląda idealnie,wspaniale wyrośnięta z nadzieniem,że nie mogę,upiekę,ale obawiam się,że nie będzie tak piękna wizualnie.

  4. napiecyku Listopad 20, 2013 o 2:58 pm

    Nie bądź taka skromna…

  5. Zakątek Smaku Listopad 20, 2013 o 4:52 pm

    Zgadzam się, nie ma lepszego śniadania niż kawałek takiego ciacha popijamy gorącym mlekiem:) Uwielbiam!:)

  6. domowacukierniaewy Listopad 20, 2013 o 5:33 pm

    Piękne drożdżowe ciacho, przez dodanie orzechów jeszcze zyskuje 🙂

  7. napiecyku Listopad 20, 2013 o 6:07 pm

    Pozdrawiam:)

  8. napiecyku Listopad 20, 2013 o 6:08 pm

    Pozdrawiam:)

  9. gin Listopad 20, 2013 o 8:49 pm

    Mmm, wygląda bajecznie 🙂

  10. mirella Listopad 21, 2013 o 9:13 am

    babka najlepsze ciasto na swiecie!

  11. napiecyku Listopad 21, 2013 o 11:31 am

    Pozdrawiam:)

  12. Ania Grudzień 4, 2013 o 6:47 pm

    Ta babeczka jest super! Zapisuję do wypróbowania 🙂

  13. Celina Luty 13, 2014 o 3:55 pm

    Na pewno wypróbuje moje fąfle też lubią takie przysmaki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: