Kremówka expresowa

Ostatnio trochę brakuje czasu, stąd pomysł na szybką kremówkę. Szybka, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto nieco kaloryczne i żeby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia kupiłam ciasto z obniżoną zawartością tłuszczu. Jeżeli wyrzuty męczą mnie nadal, dzielę się wypiekiem z rodziną i znajomymi. Oczywiście można jeszcze przebiec maraton, wejść na kasprowy wierch itp. rzeczy. Tak, czy inaczej to ciasto jest smaczne. Placek z ciasta francuskiego z budyniową masą znakomicie się uzupełniają. Gorąco Polecam:)

IMG_7122

Składniki

  • Dwa płaty ciasta francuskiego
  • 3 szkl. mleka
  • 90 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 60g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Podgrzewam dwie szklanki mleka z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W szklance mleka rozbijam żółtka, mąki ( nie powinno być grudek) i całość wlewam do mleka z cukrem i masłem. Podgrzewam na małym ogniu cały czas mieszając. Gotową, gęstą masę odstawiam do przestudzenia. Na garnku rozciągam folię spożywczą, aby zapobiec powstaniu kożucha.

Ciasto piekę wg instrukcji na opakowaniu, zwykle 10-15min, w temp 200 stopni. Moje ciasto bardzo szybko rosło, aby temu zapobiec nakłuwałam go widelcem podczas pieczenia.

Wystudzone ciasto przekładam masą, całość posypuję cukrem pudrem. Smacznego!!!

IMG_7076

Advertisements

11 thoughts on “Kremówka expresowa

  1. ladylaurabloq Listopad 9, 2013 o 3:58 pm

    Też czasem korzystam z gotowego ciasta ,ta kremówka jest pyszna!.

  2. napiecyku Listopad 9, 2013 o 4:15 pm

    Pozdrawiam:)

  3. Cios Listopad 9, 2013 o 7:36 pm

    kremówki nigdy nie robiłam, a Twój przepis jest tak prosty i zachęcający… trzeba w końcu spróbować!

  4. napiecyku Listopad 9, 2013 o 7:37 pm

    Pozdrawiam:)

  5. Kuchnia u Krysi Listopad 9, 2013 o 7:47 pm

    Och, z gotowego ciasta też chętnie taka kremówkę zrobię. Dobry pomysł. A wyszła idealnie. Pozdrawiam, Krys

  6. napiecyku Listopad 9, 2013 o 7:48 pm

    Pozdrawiam:)

  7. Anita Listopad 10, 2013 o 6:44 pm

    Świetny przepis. Zapisuję. La lal la:)

  8. Basinepichcenie Listopad 10, 2013 o 7:03 pm

    Rewelacja. Bardzo fajny pomysł. Zwłaszcza jak zapowiedzą się nagle znajomi. Kurcze nie wpadłabym na to. Do zapamiętania, naprawdę warto 🙂 Dziękuje

  9. napiecyku Listopad 10, 2013 o 7:05 pm

    Pozdrawiam:)

  10. Zakątek Smaku Listopad 11, 2013 o 8:57 pm

    Pycha! 🙂

  11. napiecyku Listopad 11, 2013 o 9:31 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: