Strucla drożdżowa z makiem i orzechami

Przepis na struclę z makiem znajduje się na samym początku mojego zeszytu z przepisami. Dawno nie pieczona nagle ożyła, zapachniało w kuchni miodem, makiem i bakaliami. W kuchni staropolskiej ciasto bardzo cenione, pieczono je obowiązkowo na Wigilię, wesela i chrzciny. Z czasem czerwone płatki kwiatów maku zniknęły z krajobrazu polskiej wsi, a ciasta makowe wyparły inne prostsze w wykonaniu wypieki. Zachęcam jednak do pieczenia tych oryginalnych w smaku strucli, rolad i wieńców makowych:)

Podobny przepis znajdziesz tutaj

IMG_6821

Składniki na masę makową

  • 200g maku
  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 pełnych łyżek miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 70g masła
  • filiżanka ulubionych bakalii (orzechy i migdały powinny być pocięte na mniejsze kawałki)
  • 2 małe jajka

Przepis na masę makową

  1. Mak gotuję na mleku ok.30 min, odcedzam i dwukrotnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa.
  2. Masło, miód i bakalie podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając ok. 5min
  3. Żółtka ucieram z łyżką cukru na puszysty krem
  4. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę
  5. Do maku dodaję miód z bakaliami i żółtka. Na koniec dodaję pianę i delikatnie mieszam do połączenia.

IMG_6812

Składniki na ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szkl letniego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1/3 szkl oleju w temp. pokojowej
  • 1 jajko, 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier waniliowy

Przepis na ciasto drożdżowe

  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i szklanką letniego mleka. Odstawiam w ciepłe miejsce na 7 minut
  2. Kiedy zaczyn zacznie pracować dodaję cukier waniliowy, jajko, żółtko i niepełną szklankę mąki. Całość mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu na 5min.
  3. Do gotowego zaczynu dodaję resztę mąki, olej i kiedy składniki się połączą zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam ok.10min, do czasu kiedy stanie się elastyczne i gładkie.
  4. Przekładam ciasto do natłuszczonej miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.50min. Ciasto powinno podwoić objętość.
  5. Gotowe ciasto dzielę na dwie równe części, każdą rozwałkowuję na prostokąt o grubości 0,5cm. Na każdy prostokąt wykładam farsz, a ciasto zwijam w roladę. ( ja rolady rozcięłam wzdłuż i zaplotłam w warkocz, ale nie namawiam do tej metody, ponieważ dużo masy wydostaje się na zewnątrz ciasta podczas pieczenia) W moim piekarniku ciasto piekłam ok.35min w temp.190 stopni. Smacznego:)

IMG_6751

Advertisements

8 thoughts on “Strucla drożdżowa z makiem i orzechami

  1. ladylaurabloq Listopad 2, 2013 o 5:37 pm

    Pyszna strucla,makowe wypieki to jest to!.

  2. napiecyku Listopad 2, 2013 o 5:58 pm

    Pozdrawiam:)

  3. gin Listopad 3, 2013 o 12:18 am

    U mnie obowiązkowo na Święta, w wykonaniu Babci 🙂 Ja się lękam 😉
    Twoja wygląda wspaniale 🙂

  4. napiecyku Listopad 3, 2013 o 9:33 am

    Pozdrawiam:)

  5. Basinepichcenie Listopad 5, 2013 o 4:58 am

    Kurcze prezentuje się idealnie. Myślę, że w tym roku wykorzystam, pewnie bliżej okresu świątecznego…

  6. napiecyku Listopad 5, 2013 o 10:52 am

    Pozdrawiam:)

  7. ugotujmyto.pl Listopad 13, 2013 o 7:23 pm

    Ale pyszna 🙂

  8. napiecyku Listopad 13, 2013 o 7:27 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: