Konfitura z dzikiej róży

Często nie zauważamy skromnych krzewów dzikiej róży, która rośnie na obrzeżach lasów, w parkach, przy polnych drogach. Tymczasem już w starożytnym Rzymie hodowano te krzewy doceniając ich walory zdrowotne. Dzika róża przetrwała do dzisiaj zachowując naturalną odporność na choroby, warunki pogodowe i szkodniki, w przeciwieństwie do niektórych, nowych odmian hodowlanych.

Przetworzone owoce dzikiej róży świetnie nadają się do dekoracji ciast i deserów, a przetarte jako nadzienie do pączków. Wykonanie samej konfitury nie jest kłopotliwe, natomiast bardzo czasochłonne jest przygotowanie samych owoców. Moja niecierpliwa natura przy tej czynności przeżywała prawdziwe męki. Warto jednak zrobić chociaż dwa słoiczki dla samej przyjemności spróbowania🙂

Przepis na moim nowym blogu. Zapraszam 🙂

http://napiecyku.pl/2013/10/konfitura-z-dzikiej-rozy/

 

IMG_6406

.

Bibliografia Mój Ogród wydawnictwo Delta

Advertisements

15 thoughts on “Konfitura z dzikiej róży

  1. Anita Październik 28, 2013 o 4:10 pm

    Ale chciałabym takiej słoiczek:)

  2. jantar92 Październik 28, 2013 o 5:22 pm

    Pozdrawiam:)

  3. ladylaurabloq Październik 28, 2013 o 7:46 pm

    a ja znaleźć się jesienią w polskich górach ,bez szans….ciekawa konfitura 🙂

  4. jantar92 Październik 28, 2013 o 7:49 pm

    Ja mam to szczęście mieszkać bliżej gór:)

  5. ladylaurabloq Październik 28, 2013 o 7:49 pm

    Ja też ,ale nie w polskich,niestety.

  6. jantar92 Październik 28, 2013 o 8:15 pm

    Irlandia to piękny kraj. Zazdroszczę, a na tęsknotę najlepsze dobre ciastko do filiżanki kawy:)

  7. ladylaurabloq Październik 29, 2013 o 2:22 pm

    Hiszpania …

  8. jantar92 Październik 29, 2013 o 2:34 pm

    Wczoraj wieczorem niezbyt dokładnie przejrzałam profil Twojego bloga na facebooku. Pozdrawiam Ciebie i hiszpanię!!!

  9. ladylaurabloq Październik 29, 2013 o 2:37 pm

    Ja też pozdrawiam 🙂

  10. Basia Październik 29, 2013 o 7:50 pm

    Piękne zdjęcia, aż miło popatrzeć. Uwielbiam góry. A dzika róża… konfitury nie jadłam, z chęcią bym spróbowała. Herbaty z dziką różą uwielbiam

  11. jantar92 Październik 29, 2013 o 7:51 pm

    Pozdrawiam:)

  12. Zakątek Smaku Listopad 2, 2013 o 7:51 am

    Uwielbiam konfiturę z róży:)

  13. napiecyku Listopad 2, 2013 o 12:05 pm

    Pozdrawiam:)

  14. Pink Hungry Listopad 12, 2013 o 11:27 pm

    nie ma to jak domowe konfitury, zazdroszczę, ja nie mam skąd wziąć czystych płatków, a smak jest na pewno o niebo lepszy od tych sklepowych

  15. napiecyku Listopad 13, 2013 o 10:02 am

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: