Zupa-krem z bukselki mrożonej

Brukselka należy do warzyw zimowych, jej główki należy zbierać po pierwszych przymrozkach, ponieważ mróz powoduje przemianę skrobi w cukier i właśnie wtedy uzyskuje ona swój pełny aromat.
Rozumiem, że kolor zupy z brukselki może odstraszać, ale kto raz spróbuje na pewno zasmakuje. Ten krem ma bardzo delikatny i subtelny smak, aby go nie zagłuszyć nie należy przesadzać z przyprawami. Potrawa zdrowa, pożywna i bardzo prosta do przygotowania. Pasują do niej grzanki czosnkowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Gorąco polecam:)

Podobny przepis znajdziesz tutaj

IMG_6450Składniki

  • 450g brukselki mrożonej (może być świeża)
  • 2 cebulki pokrojone w piórka
  • 200g topionego serka śmietankowego
  • 3 zgniecione ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/3 czerstwej bagietki pokrojonej w kostkę (mogą być bułki)
  • sól i pieprz
  • oliwa i masło do smażenia

Wykonanie

  1. Cebulkę i czosnek przesmażam na oliwie, dodaję brukselkę i szklankę bulionu. Kiedy brukselka zmięknie całość rozbijam w malakserze.
  2. Dodaję dwie szklanki bulionu, serek i gotuję. Kiedy serki się rozpuszczą ponownie miksuję i przyprawiam wg. uznania.
  3. Na patelni rozgrzewam oliwę z odrobiną masła, dodaję dwa rozgniecione ząbki czosnku i pokrojoną bagietkę. Smażę cały czas mieszając, do czasu kiedy bułka ładnie się zrumieni. Ściągam z patelni.
  4. Zupę podaję gorącą z czosnkowymi grzankami. Smacznego:)

IMG_6476

Reklamy

12 thoughts on “Zupa-krem z bukselki mrożonej

  1. ladylaurabloq Październik 24, 2013 o 4:05 pm

    Kolor uroczy ,zupa pyszna.

  2. jantar92 Październik 24, 2013 o 6:02 pm

    Pozdrawiam:)

  3. gin Październik 24, 2013 o 8:16 pm

    Uwielbiam brukselkę 🙂 Sama nie wpadłabym na zrobienie z niej kremu, z pewnością ten pomysł wypróbuję 🙂
    A kolor zupa ma śliczny, taki wiosenno-zielony 🙂

  4. jantar92 Październik 24, 2013 o 8:31 pm

    Pozdrawiam:)

  5. palluina Październik 24, 2013 o 8:59 pm

    Nie przepadam za brukselką, ale może zupa jest ok 😀

  6. jantar92 Październik 24, 2013 o 9:16 pm

    Pozdrawiam:)

  7. Basia Październik 25, 2013 o 4:16 am

    Wiesz, że nie jadłam nigdy zupy brukselkowej, przynajmniej nie kojarzę, chyba, że jako małolata w rodzinnym domu. Ale chyba mimo wszystko nie. Kusi, bo brukselkę bardzo lubię 🙂 Choć pewnie mój małż kręciłby nosem… ale pewnie i tak spróbuję

  8. jantar92 Październik 25, 2013 o 7:26 am

    Mojego męża też nie cieszą takie obiady:)

  9. Basia Październik 26, 2013 o 8:09 am

    Kurcze nie wiem kochana, odnośnie Twojego pytania… mi wiele przepisów tam nie dodaje, nie wiedzieć czemu. Nawet kiedyś miałam do nich pisać, ale wkońcu zapomniałam

  10. jantar92 Październik 26, 2013 o 10:32 am

    Dzięki Basia, to wiele wyjaśnia. Pozdrawiam!!!

  11. moja pasja smaku Październik 26, 2013 o 7:44 pm

    Ojjj mam ochotę na taką zupkę 🙂

  12. jantar92 Październik 26, 2013 o 7:45 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: