Jabłka zapiekane z miodowym sosem

Kiedy myślę o zapiekanych jabłkach, na myśl nasuwa się podwieczorek na kolonii, czy w przedszkolu. Bardzo lubiłam zapiekane jabłka z sosem waniliowym lub z budyniem, zajadałam się nierzadko prosząc o repetę. Dzisiaj w myśl akcji Adoptuj Pszczołę przygotowałam jabłka zapiekane z sosem miodowym. Polecam ten nieco wyszukany ale smaczny i bardzo prosty deser:)

IMG_5941

Składniki

  • 2 jabłka
  •  filiżanka pokruszonych orzechów, migdałów i  żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka przyprawy korzennej lub cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej wymieszanej z dwoma łyżkami zimnej wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  1. Jabłka myję i specjalnym nożykiem usuwam gniazdka nasienne.
  2. Do małej miseczki daję żurawinę, orzechy, sok z cytryny, łyżkę brązowego cukru, cynamon i wszystko mieszam.
  3. Mieszanką wypełniam środek każdego jabłka.
  4. Jabłka daję do foremki i piekę  w temperaturze 200 stopni ok.30min
  5. Podgrzewam sok jabłkowy i zagęszczam go mąką kukurydzianą, kiedy zgęstnieje odstawiam z ognia. Dodaję miód i dokładnie mieszam.
  6. Upieczone jabłka polewam gorącym sosem i od razu podaję. Smacznego!!!

IMG_5968

Reklamy

4 thoughts on “Jabłka zapiekane z miodowym sosem

  1. magda Październik 19, 2013 o 7:34 pm

    ten miodowy sos jest genialnyyyy!

  2. jantar92 Październik 19, 2013 o 8:23 pm

    Pozdrawiam:)

  3. gin Październik 19, 2013 o 9:18 pm

    Pyszne takie jabłka 🙂 Smaki dzieciństwa 🙂

  4. jantar92 Październik 20, 2013 o 5:56 pm

    Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: