Konfitura z pigwy

Nikt nie przejdzie obojętnie obok pigwy, każdy jest ciekawy owoców, które kształtem przypominają gruszkę, ale są spokrewnione z jabłonią. Można je jeszcze spotkać na wioskach, gdzie z owoców wytwarzane są konfitury, galaretki, nalewki. Jabłonie i grusze uszlachetnia się często na podkładach z pigwy, by uczynić drzewa bardziej odporne. Jej owoce mają bardzo silny smak i nie nadają się do jedzenia na surowo, zawierają natomiast dużo witaminy C i już nasi przodkowie stosowali owoce pigwy na schorzenia układu trawiennego. Jeżeli macie dostęp do owoców polecam konfiturę, pyszną do herbaty, bułeczek lub drożdżowego ciasta:)

Przepis na moim nowym blogu. Serdecznie zapraszam 🙂 http://napiecyku.pl/2013/10/konfitura-z-pigwy/

IMG_5590

Advertisements

5 thoughts on “Konfitura z pigwy

  1. Monika So Październik 8, 2013 o 7:39 pm

    uwielbiam herbatkę z pigwą:) taką zasypana cukrem w słoiku pycha! konfitury jeszcze nie jadłam:)

  2. jantar92 Październik 8, 2013 o 7:43 pm

    Monika, pigwę zasypaną cukrem pasteryzujesz?

  3. Emilia Październik 26, 2013 o 9:48 am

    Gniazdka nasienne razem z pestkami trzeba gotować ?

  4. jantar92 Październik 26, 2013 o 10:31 am

    Ja gotowałam całe gniazdka nasienne, ale pestek można się pozbyć. Pozdrawiam:)

  5. jantar92 Październik 26, 2013 o 10:46 am

    Jedne źródła podają, że pestki pigwy są trujące, inne że nie. Polecam pozbyć się pestek dla tak zwanego świętego spokoju. Pozdrawiam:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: