Ten pyszny sernik nie do końca jest pozbawiony mąki. Skrobię zastępują ziemniaki, wcześniej obrane i ugotowane. Przy miksowaniu skrobia zawarta w komórkach ziemniaków ulega rozklejeniu i tworzy kleik skrobiowy, dlatego masa ma konsystencję kleistą. Składniki można ucierać robotem, ja ucierałam ręcznie w makutrze. Można wykończyć czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Polecam !!!
Przepis na moim nowym blogu. Serdecznie zapraszam 🙂 http://napiecyku.pl/2013/10/sernik-bez-maki/
Pysznie wygląda,ja ugotowane ziemniaki zawsze dodaję do drożdżowego ciasta ,jest dłużej świeże,pozdrawiam.
Pozdrawiam:)
Prezentuje się wyjątkowo kusząco 🙂
Dziękuję:)
Wygląda fajnie, ale ziemniaki do sernika? hmmmm
Dla mnie też to było nieco dziwne, ale spróbowałam i zasmakowałam:))