Barszcz biały

W różnych rejonach kraju biały barszcz jest przyrządzany na wiele sposobów. Można przygotować go na zakwasie z mąki pszennej, czy na wywarze z kiszonej kapusty. Ja robię go w sposób jaki nauczyła mnie mama, na żeberkach z warzywami i czosnkiem. Podaję go z ziemniakami lub z jajkiem na twardo. Ta potrawa często kojarzona z żurkiem i ze świętami wielkanocnymi, świetnie się sprawdzi w chłodne jesienne popołudnie. Polecam:)

IMG_4906

Składniki

  • 40dkg żeberek wieprzowych
  • 20 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę i przesmażonego
  • 2 małe marchewki pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • 4 ząbki czosnku zmiażdżone
  • mały kubek śmietany 30%
  • liście laurowe, owoce jałowca, majeranek
  • łyżka chrzanu
  • sól i pieprz
  • pietruszka zielona, koperek

Żeberka gotuję w 3 litrach wody ok.20min. Dodaję warzywa, przyprawy i  przesmażony boczek. Całość gotuję 20min. Dodaję czosnek, śmietanę, chrzan i gotuję 5 min. Podaję z gotowanymi ziemniakami lub z jajkiem. Do podania posypuję zieloną pietruszką i koperkiem. Smacznego!!!

Reklamy

2 thoughts on “Barszcz biały

  1. favcook Wrzesień 25, 2013 o 7:02 pm

    Prawdziwy barszczyk, mniam!

  2. jantar92 Wrzesień 25, 2013 o 7:12 pm

    Dziękuję:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: