Kurki z polędwiczką

To nieco wyszukany posiłek idealny dla gości, czy na kolację dla dwojga. Na obiad można podać z makaronem tagliatelle, ryżem lub z ciepłą bagietką. Kurki popularne w naszych lasach są bardzo cenione ze względu na ich szlachetny aromat i smak. Polecam:)

IMG_4511

IMG_4464

Składniki

  • 250g kurek
  • 600g polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  •  filiżanka śmietany 30%
  • rozmaryn, tymianek i papryka słodka po pół łyżeczki
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

Polędwicę kroję na plasterki, a plasterki na cienkie paseczki. Do miseczki wsypuję zioła, paprykę, sól, pieprz i zmiażdżony czosnek. Mięso obtaczam w ziołach, przyprawach i odstawiam do lodówki na pół godziny.

Na 3 łyżki rozgrzanej oliwy daję umyte i osuszone kurki. Małe grzybki daję w całości, większe dzielę na pół. Kurki obsmażam krótko ok.2-3min. Zbyt długie smażenie kurek powoduje że twardnieją. Na koniec grzybki przyprawiam solą i pieprzem.

Schłodzoną polędwiczkę smażę na rozgrzanej oliwie często mieszając ok.5 min, następnie duszę pod przykryciem do miękkości. Pod koniec duszenia dodaje śmietanę, chwilę gotuję na małym ogniu, na koniec dodaje kurki. Smacznego !!!

IMG_4490

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: