Tarta z gruszką maja ulubiona

Kiedyś, tarta kojarzyła mi się głównie ze starymi amerykańskimi kreskówkami. Najczęściej kończyła swój żywot na głowie któregoś z głównych bohaterów. Odkąd jednak zjadłam swoją pierwszą w życiu tartę, zyskałam świeże, bardzo pozytywne spojrzenie na to ciasto – deser. Dzisiaj tarta z gruszką wg. Kotlet TV.

Pachnie i smakuje jak sernik. Dosłownie rozpływa się w ustach. Najbardziej smakuje na ciepło. Gorąco polecam !!!

IMG_4148

Składniki na ciasto kruche

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g wody
  • szczypta soli

Wszystkie składniki daję do miseczki i energicznie wyrabiam ciasto. Gotowe ciasto daję do lodówki na 30 min. Po tym czasie wylepiam ciastem foremkę na tartę a ciasto nakłuwam widelcem. Przykrywam papierem do pieczenia, na papier wysypuję fasolki. Ciasto piekę z fasolkami ok. 15min, usuwam fasolki, papier i piekę jeszcze 5 min.

IMG_4098

Obłożenie

  • 2 twardsze gruszki pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 jaja
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ręcznie ubijam jaja z cukrem na puszystą pianę, dodaję resztę składników i mieszam do połączenia.

Na upieczony kruchy spód wykładam gruszki, a na gruszki wylewam masę. Całość piekę 25-30min w temp.190 stopni. Smacznego!!!

IMG_4181

Advertisements

6 thoughts on “Tarta z gruszką maja ulubiona

  1. ladylaurabloq Wrzesień 11, 2013 o 4:18 pm

    Gruszkowe wypieki są mi obce,ale pysznie się prezentuje.

  2. jantar92 Wrzesień 11, 2013 o 4:45 pm

    Dziękuje!!!

  3. Nashelly Wrzesień 11, 2013 o 6:49 pm

    Wygląda pysznie, na jesień idealna 😉

  4. jantar92 Wrzesień 11, 2013 o 8:18 pm

    Tak, szczególnie na deszczową jesień:)

  5. Bozena Marzec 29, 2014 o 8:25 am

    Na jaką formę jest ten przepis? I jeszcze jedno pytanko – czy zamiast jogurtu można dać słodką śmietankę 30%?

  6. napiecyku Marzec 29, 2014 o 8:34 pm

    Bożenka, ja piekłam w foremce na tarty o średnicy 25 cm. Słodkiej śmietanki raczej bym nie dawała, raczej kwaśną 12% 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: