Pizza po myśliwsku

Pizza po myśliwsku to mój wymysł. W książce „Sezon na grzyby” Renate i Fridhelma Volk znalazłam podobny przepis na podpłomyki z grzybami. Nie ma w tym przepisie sosu pomidorowego ani sera, ale oprócz tego bardzo przypomina pizzę. Jeżeli lubicie próbować nowych smaków, szczerze polecam:)

IMG_3999

IMG_4010

Składniki na ciasto

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 4 dkg drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli

W miseczce łączę drożdże i wodę z połową mąki. Zostawiam zaczyn w ciepłym miejscu na ok. 10 min. Kiedy podrośnie dodaję resztę mąki, sól, oliwę i wyrabiam ciasto do czasu, aż stanie się elastyczne i gładkie, jeżeli będzie się kleić można dodać trochę mąki. Ponownie zostawiam do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godz.

Składniki na obłożenie

  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • 20 dkg grzybów leśnych pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 10 dkg szynki
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku
  • 200g gęstej śmietany
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

Na rozgrzaną oliwę daję cebulę, boczek, czosnek i szynkę, wszystko smażę ok.5min. Pod koniec dodaję grzyby, przyprawy i łączę całość ze śmietaną, wszystko chwilę podgrzewam. Odstawiam.

Z ciasta robię jeden okrągły placek, lub trzy mniejsze. Na placki daję sos. Piekę ok. 20 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Smacznego !!!

IMG_4074

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: