Tortilla z kurczakiem

Tortilla to specjalność kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Czytając książki podróżnicze doszłam do wniosku że najwięcej tortilli dziennie pochłaniają gwatemalczycy i ogólnie mieszkańcy ameryki środkowej. Tortilla ma tam nieskończenie wiele odmian. Jada się ją z ryżem, serem, pastą z fasoli, kurczakiem pieczonym, gotowanym i oczywiście z warzywami. Jest tortilla duża i mała, na słodko i na słono, z kukurydzy i z pszenicy. Gorąco Polecam:)


IMG_3934

Składniki

  • 6 większych placków na tortillę
  • 4  piersi z kurczaka
  • 1 mała sałatka lodowa
  • 2 pomidory pokrojone w większe kawałki
  • 2 małe ogórki pokrojone w grubsze plasterki
  • 1 mała cebulka czerwona pokrojona w piórka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • mały kubek śmietany 12% lub 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • bułka tarta do panierki
  • 1 jajko
  • ketchup
  • sól i pieprz

Kotlety doprawiam, panieruję mocząc w rozkłóconym jajku i obtaczając w bułce tartej. Smażę z obu stron do mocnego zrumienienia panierki. Odstawiam do przestudzenia.

Poszatkowaną sałatkę daję do miseczki, dodaję pomidory, ogórki, cebulkę, wszystko delikatnie mieszam. Sałatkę odstawiam. Do śmietany dodaję majonez i czosnek, dokładnie mieszam sos.

Kotlety kroję w większą kostkę. Placki tortilli przygotowuję wg.instrukcji na opakowaniu. Na ciepłe placki kładę sałatkę, kawałki kotleta, polewam sosem czosnkowym i ketchupem. Placki dokładnie zwijam. Smacznego!!!

IMG_3935

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: