Spaghetti po bolońsku

Like this at Facebook!

Bardzo popularny sos do makaronu, jego nazwa pochodzi od nazwy włoskiego miasta Bolonia. Dla mnie to idealny w smaku mix warzyw, przecieru pomidorowego i mielonego mięsa. Zamiast ze spaghetti można go podać z tagliatelle, rurkami czy świderkami. Polecam!

Porcja dla 4 osób

IMG_3526

Składniki na sos boloński

  • 500g. mielonego mięsa wieprzowego
  • 10 dkg.boczku
  • 1/2 szklanka czerwonego wina
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone
  • 1 łodyga selera pociętego na kawałki
  • 2 pokrojone pomidory bez skórki
  • oregano łyżeczka suszonego lub 3 gałązki świeżego
  • szklanka przecieru z pomidorów
  • oliwa do smażenia

Dodatkowo paczka makaronu spaghetti

Na oliwę daje cebulkę, po minucie dodaję czosnek, boczek, marchewkę i seler. Wszystko smażę mieszając do lekkiego zbrązowienia. Następnie dodaję mięso i smażę na mocnym ogniu ok.5 min.

Dodaję pomidory ,oregano, wino, całość duszę na małym ogniu 50 minut. Dolewam przecier pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem i po 2 min.odstawiam. W osolonej wodzie gotuję makaron wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzam, przekładam na talerze polewam sosem, dekoruje oregano i podaje. Smacznego!!!

IMG_3510

Reklamy

2 thoughts on “Spaghetti po bolońsku

  1. margarita Wrzesień 2, 2013 o 2:36 pm

    Jestem pod wrażeniem Twoich umiejętności kulinarnych! 🙂
    Będę polecać Twój blog wszystkim znajomym.
    Buziaki wielkie i pozdrowienia dla rodzinki.
    Tu się wpisuję – nie masz księgi gości…. – Małgosia N.

  2. jantar92 Wrzesień 2, 2013 o 2:53 pm

    Dziękuje Małgosiu!!!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: