Kotlety mielone w kapuście i pomidorach

Popularne mielone można podawać na wiele sposobów, tym razem na moim piecyku mielone w kapuście. Smakiem przypomina staropolski bigos, kapustę białą śmiało można zastąpić kapustą kiszoną. Do tych kotletów można podać ryż, ziemniaki lub kaszę. Polecam!!!

IMG_2889

Składniki

  • 50 dkg. mięsa  /u mnie łopatka wieprzowa/
  • 1/4 białej kapusty
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek mleka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 2 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 papryczka chili
  • parę gałązek świeżego koperku
  • spora szczypta kminku, 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. 1cebulkę pokroić w piórka, podsmażyć, dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe, kminek i pomidory z puszki. Dodać odrobinę wody i gotować ok.5 min., na końcu posolić i odstawić.
  2. Bułkę tartą pomieszać z mlekiem i odstawić. Cebulkę podsmażyć. Mięso zmielić razem z przesmażoną cebulką i czosnkiem. Do mięsa dodać bułkę tartą namoczoną w mleku, jajko, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
  3. Z mięsnej masy formować kulki. Kulki krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać podduszoną kapustę, pokrojone pomidory i posiekaną papryczkę chili, całość gotować ok 15 min., doprawić do smaku. Smacznego !!!
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: