Drożdżowe ze śliwką i morelą

Like this at Facebook!

Pyszne ciasto zdominowane przez letnie owoce, smakuje wyśmienicie także z innymi owocami lata wiśniami, czereśniami czy brzoskwiniami. Do mniej słodkich owoców warto dodać kruszonkę, lub po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. Należy pamiętać o tym by ciasto nie było zbyt rzadkie, ponieważ może  upaść pod ciężarem owoców. Polecam !!!

IMG_2849

Składniki

  • 5 dkg.drożdży
  • 1/2 kg. mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko, 2 żółtka
  • 1/3 masła roztopionego i ostudzonego
  • 8 śliwek, 8 moreli

Składniki na kruszonkę

  • 100 g. masła
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru brązowego

Sposób wykonania

2 łyżki cukru rozcieramy z drożdżami, dodajemy do letniego mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku minutach dodajemy pół szklanki mąki, jajko, żółtka roztarte z łyżką cukru, zamieszać i ponownie odstawić na 10 minut.

Kiedy zaczyn podrośnie wsypujemy resztę przesianej mąki,  masło i wszystko energicznie wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od miseczki. Jeżeli jest za rzadkie dosypujemy mąki. Miseczkę z ciastem przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.godzinę.

Po tym czasie ciasto rozkładamy na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto rozkładamy pokrojone na mniejsze kawałki owoce bez pestek i odstawiamy blaszkę na 10 minut. Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach, posypujemy owoce. Ciasto dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego !!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: