Fasolka po bretońsku

Like this at Facebook!
Bardzo popularne danie w kuchni polskiej, warto jednak nie zapominać o potrawach z fasoli ponieważ jest ona  żródłem mikroelementów, witamin i składników  wzmacniających organizm, których na co dzień brakuje w naszej diecie. Fasolka ma jedną wadę, po jakimś czasie lubi się ” odezwać”, ale od tego można się uchronić pijąc ziołowe herbatki.Polecam!!!

IMG_2771

Składniki

  • 1/2 kg. białej fasoli
  • 15 dkg. dobrego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 15 dkg. cienkiej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • 2 cebulki pokrojone w kostkę
  • szklanka musu pomidorowego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • pietruszka

Sposób wykonania

Fasolkę myjemy i moczymy wieczorem, dzień wcześniej. Na następny dzień gotujemy w tej samej wodzie(czas gotowania zależy od fasoli minimum 1i 1/2 godziny). Na patelni smażymy cebulki, dodajemy boczek i kiełbasę, wszystko dusimy parę minut pod przykryciem, na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Wędliny z przecierem pomidorowym dodajemy do fasoli, całość doprawiamy solą i pieprzem, na talerzu dodajemy pietruszkę. Smacznego!!!

IMG_2750

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: