Pleśniak z borówkami

Like this at Facebook!

To trochę zmieniony przepis na popularnego pleśniaka. Ja piekę to ciasto na kilka sposobów, a dzisiaj mam dla Was prostą wersje tego smacznego i  bardzo delikatnego w smaku ciasta, które z pewnością nie zasługuje na swoją nazwę. Polecam!!!

IMG_2678

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dkg borówek

Sposób wykonania

  1. Mąkę przesiewam do miseczki dodaję masło, żółtka i śmietanę, wszystko szybko wyrabiam. Mniejszą część ciasta owijam folią i daje do zamrażarki, większą wylepiam dno foremki o wym.23x33cm./foremka powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia/
  2. Białka ubijam z cukrem na puszystą piankę, pod koniec ubijania dodaję 2 łyżki proszku budyniowego o waniliowym smaku lub pół paczki kisielu.
  3. Na ciasto wykładam umyte  i osuszone owoce, na owoce pianę a na pianę ciasto z zamrażarki starte na grubych oczkach. Piekę w 180 stopniach około 45 minut. Smacznego!!!

IMG_2674

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: