Muffinki z jagodami

Like this at Facebook!
Prawdziwe muffinki nie mogą być twarde, muszą być opieczone z zewnątrz, a w środku wilgotne i miękkie. Przy pieczeniu tych babeczek po kuchni rozszedł się zapach białej czekolady i truskawek, a to za sprawą maślanki truskawkowej. Zresztą zobaczcie sami.
 
IMG_2526
 
Składniki
  • 140g.masła
  • tabliczka białej czekolady
  • 1 kopiata szklanka mąki
  • 3 małe jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maślanki truskawkowej / może być inny smak, lub śmietana 12%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób wykonania

  1. Masło rozpuszczam i dodaję połamaną czekoladę, szybko mieszam, nie dopuszczam do zagotowania. Odstawiam do przestudzenia
  2. Jajka ubijam ręcznie z cukrem, stopniowo dodaję przestudzą masę z czekoladą, połowę mąki, maślankę, resztę mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypuję owoce i delikatnie łączę z masą.
  3. Masę przelewam do foremek na muffinki wyścielonych papilotkami,
  4. Piekę 25 min. w temp.180 stopni.
  5. Gotowe muffinki można polać gotowym sosem z owoców leśnych. Smacznego!!!

IMG_2550

 
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: