Leczo z cukinią

Like this at Facebook!
Kto nie próbował tej potrawy koniecznie musi to nadrobić. Leczo można podawać jako samodzielne danie, lub z mięsem czy ziemniakami. Jeżeli dodamy cukinię lub bakłażan potrawa zyska cechy ratatouille, jeżeli natomiast dodamy ostrej papryki w proszku zjemy węgierskie leczo. Cokolwiek dodamy będzie pysznie.Polecam !!!
 
 Porcja dla 4 osób
IMG_2518
 
Składniki
  • jedna średnia cukinia pokrojona w kostkę
  • jedna papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • jedna papryka żółta pokrojona w kostkę
  • jedna cebula pokrojona w piórka
  • 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego lub 6 przesmażonych pomidorów bez skórki
  • 1 mała ostra papryczka
  • 5 dkg. boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 10 dkg. dobrej kiełbasy pokrojonej w kostkę
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz
  • rozmaryn, oregano po jednej łyżeczce.

Sposób wykonania

  1. Na oliwie smażę cebulkę i czosnek, dodaję boczek i kiełbasę. Całość smażę ok.3 min.
  2. Dodaję paprykę i duszę ok.5 min. Dodaję cukinię, przecier pomidorowy i przyprawy. Całość duszę ok. 5 min.
  3. Leczo doprawiam solą i pieprzem. Smacznego!!!

IMG_2520

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: