Babka pisakowa

Like this at Facebook!
To ciasto nawet przez kilka dni zachowuje świeżość, idealne do kawy, czy herbaty. Ja dodałam kakao, ale można z niego zrezygnować. Zamiast kakao można dodać skórkę startą z cytryny. Takie babki piecze się dosyć długo, przed wyjęciem warto zrobić test patyczkiem. Polecam !!!

IMG_2268

Składniki

  • 5 jaj w temp.pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 200g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Sposób wykonania – jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, na koniec roztopione i ostudzone masło. Jedną trzecią masy odlewamy, dodajemy kakao i dokładnie łączymy składniki. Masę z kakao dajemy do masy białej, ja łączę masy delikatnie rozciągając widelcem masę z kakao, w ten sposób powstają ciekawe smugi, ale można je łączyć w dowolny sposób. Babkę dajemy do foremki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego piekarnika. Ja piekę ją w temp.18o stopni godzinę, ale warto przed wyjęciem zrobić test patyczkiem. Smacznego:)

IMG_2197      IMG_2258

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: