Bulion z kurczaka z warzywami

Like this at Facebook!
Pożywny i smaczny bulion. Syn zabiera duże ilości tej potrawki do akademika i po podgrzaniu ma gotowy obiad. Ilość składników podana w przepisie wystarcza dla czteroosobowej rodziny na dwa dni. Polecam:)
 
 
IMG_2158
 
Składniki
  • 1 większy kurczak
  • 4 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 2 małe puszki groszku zielonego
  • ziarna pieprzu, suszony owoc jałowca, liście laurowe do smaku
  •  zielona pietruszka, kto lubi lubczyk i seler
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła i łyżka mąki

Kurczaka dzielimy na pół i ciasno wsadzamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy ok.40 min. Dodajemy do rosołu warzywa /w całości/ i gotujemy następne 15min. Po tym czasie wyciągamy z rosołu kurczaka i warzywa.

Kurczaka oczyszczamy z kości, a z mięsa ściągamy skórę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, warzywa w kostkę lub w talarki i powtórnie wsadzamy do bulionu. Dodajemy groszek z puszki. Przygotowujemy zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki, kiedy mąka się zrumieni zasmażkę dodajemy do rosołu i przyprawiamy wg.uznania. Smacznego!!!

IMG_2167

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: