Zupa wiosenna

Bardzo smaczna zupa, jej podstawą są świeże, wiosenne warzywa. Dla tej potrawy wczesną wiosną posiałam w swoim ogródku słodki groszek, bez niego dla mnie ta potrawa traci swój urok. Swieży groszek można zastąpić konserwowym. Polecam:)
 
DSCN6419
 
Składniki
  • Pół małego kalafiora podzielonego na małe  różyczki
  • 2-4 ziemniaki /zależy od wielkości/
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka  pokrojona w kostkę
  • 2 kalarepki pokrojone w kostkę
  • szklanka słodkiego groszku
  • szklanka bulionu lub wywar mięsny
  • śmietana 30%
  • 3 liście laurowe,parę ziaren jałowca
  • pietruszka, koperek do posypania
  • sól i pieprz                                                                                                                                     Gotujemy warzywa w dwóch litrach wody z liściem laurowym i ziarnami jałowca ok.20min. Dodajemy bulion, śmietankę, sól i pieprz, gotujemy jeszcze ok 10min. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać trochę wody, jeżeli za rzadka, można zagęścić  ją odrobiną ryżu lub drobnego makaronu. Smacznego!!!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: