Szarlotka z pianką

  • Jedna z najsmaczniejszych szarlotek jakie jadłam, można ją upiec dla bliskich, można  również ją podać na  przyjęciu dla większego grona. Czasem podaję ją na ciepło z lodami lub z sosem jabłkowym. Polecam:)

n

Kilogram obranych jabłek  ścieramy na grubej tarce i dusimy pod przykryciem na odrobinie masła. Po 5min.duszenia dodajemy 2 łyżki cukru i łyżeczkę cynamonu lub kardamonu. Dusimy jeszcze 5 min. bez przykrycia i odstawiamy.

Składniki na ciasto kruche

  • 3 szklanki mąki torowej przesianej
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto kruche i wyrabiamy na gładkie ciasto. Na blaszkę o wym.23×33 cm kładziemy papier do pieczenia, na  papier po kawałku ciasto /tego ciasta nie da się rozwałkować, ponieważ  się klei/, rozwałkować można jedynie dając ciasto między dwa kawałki folii kuchennej.
  2. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.20 min. w temp.180 stopni

Składniki na pianę

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru

Białka ubijamy na najniższych obrotach do momentu, aż piana stanie się puszysta i lśniąca, dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy na sztywną pianę.

Na podpieczony spód dajemy przecier jabłkowy, a na jabłka pianę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.40min. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika delikatnie na 10min, następnie mocniej na 20min. Dopiero po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika. Smacznego!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: