Murzynek z orzechami

Dzisiaj na moim piecyku ciasto murzynek, nie może go zabraknąć na żadnym szanującym się blogu. Ten przepis  podpatrzyłam w jednym z odcinków w programie Ewy Wachowicz, jest podobny do tego który sama piekę, ma tylko więcej dodatków. Polecam!!!

DSCN6078      DSCN6076

Składniki

  • 250g masła
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jaj w temp.pokojowej
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek kakao
  • garść rozdrobnionych, prażonych orzechów włoskich
  • kieliszek rumu

Sposób wykonania

  1. Masło roztapiamy dodajemy cukier, kakao, mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy, gdy zgęstnieje zdejmujemy z ognia. Niewielką ilość odlewamy na polewę.
  2. Ubijamy pianę z białek
  3. Do masy kakaowej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, żółtka, na końcu pianę, orzechy  i wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto wylewamy na tortownicę, wcześniej wyłożoną  papierem do pieczenia o średnicy 24cm.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.godziny w temp.180 stopni.
  5. Po ostudzeniu nakłuwamy ciasto patyczkiem do szaszłyków i polewamy resztą polewy zmieszaną z rumem. Smacznego!!!.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: