Bułeczki z konfiturą z czarnej porzeczki

Like this at Facebook!
Te bułeczki smakują  z mlekiem, kakao, kawą. Wyborne śniadanie dla milusińskich. Zamiast konfitury można dodać borówki, a nawet zwykły dżem. Dla wprawnej ręki wystarczy godzina i na stole pysznią się ciepłe bułeczki. Polecam!!!
 
         
 IMG_2004
Składniki
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • ok.40 dkg.mąki tortowej
  • szklanka mleka
  • 5 dkg. drożdży
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3  szklanki oleju o temp.pokojowej
  • 8 łyżek konfitury
  • cukier trzcinowy do posypania

Sposób wykonania

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem i łączymy z ciepłym, nie gorącym mlekiem, odstawiamy w ciepłe miejsce
  2. Kiedy zaczyn zacznie rosnąć dodajemy jajko, żółtko i pół szklanki mąki, mieszamy widelcem i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok.5min.
  3. Po tym czasie wsypujemy resztę mąki, dodajemy olej i energicznie wyrabiamy ciasto ok.8min.
  4. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok.30min., odstawiając w ciepłe miejsce i przykrywając lnianą ściereczką
  5. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta, formujemy placuszki na środek każdego kładziemy małą łyżeczkę konfitury i zlepiamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
  6. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.15-20min. w temp. 180 stop. Smacznego!!!
 
 
 IMG_2002
 
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: