Biszkopt z serkiem mascarpone i borówkami

O biszkoptach z serkiem mascarpone i bitą śmietaną pisałam już nie raz, więc nie będę już wychwalać  walorów smakowych tego ciasta. Zobaczcie i spróbujcie sami:)
 
        IMG_1964
 
Składniki na biszkopt
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 6 kopiatych łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

Białka ubijamy do momentu, aż zrobi się puszysta piana, następnie stopniowo dodajemy cukier i żółtka, potem przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki mieszamy na najniższych obrotach i tylko do połączenia składników. Masę wlewamy  na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia o wym.23x33cm. Dajemy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok.30min. w temp.180stopni.

Dobra rada

Jeżeli chcesz ubić jajka na pianę, pamiętaj by miseczka i widełki od miksera były suche a do białka nie dostała się ani odrobina żółtka, w przeciwnym razie piana może się nie ubić.

Składniki na krem

  • 2 śmietany w kubku 30% mocno schłodzone
  • 1 serek mascarpone
  • 1 torebka śmietan-fix
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo

  • 2 galaretki rozpuszczone w trzech szklankach wrzącej wody, następnie schłodzone
  • 20-30dkg.borówek

śmietany ubijamy na pianę, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, na końcu serek mascarpone,/ po dodaniu serka nie ubijamy zbyt długo/. Krem dajemy na ostudzony biszkopt, na krem rozkładamy owoce, na owoce wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawimy na noc do lodówki. Smacznego!!!

 
 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: