Sałatka z kiełkami i mocarellą

Ta sałatka to bomba witaminowa. Kiełki warto hodować samemu, gdyż już po trzech dniach od zamoczenia są gotowe do spożycia, dostarczają mnóstwo witamin i mikroelementów, a przy tym możemy je jeść przez cały rok. Smakują jako dodatek do surówek, sałatek i do kanapek. Polecam!!!
 

kiełki            sałatka2

Składniki na sałatkę

  • dwie główki sałatki rzymskiej mini pokrojonej w większe kawałki
  • pomidor pokrojony na większe kawałki
  • jedna żółta papryka pokrojona w kostkę
  • pół czerwonej cebulki pokrojonej w kostkę
  • dwie duże kulki sera mozarella pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki kiełków rzodkiewki lub lucerny
  • listki bazylii

Składniki na sos

  • jedna duża łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • pół łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oliwy

Sok z cytryny mieszamy  z solą, cukrem, pieprzem po czym dodajemy oliwę.

Składniki na sałatkę łączymy ze sobą, dodajemy sos i wszystko delikatnie mieszamy. Smacznego!!!

ala ma kota

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: