Kapuśniak z ziemniakami

Kapuśniak  ma dwie odsłony, jedna ze świeżą poszatkowaną kapustą, druga z kapustą kiszoną.Latem namawiam jednak na ten ze świeżą kapustą, to smaczna, lekka potrawa.
 
DSCN6217
 
Składniki
 
  • 20 dkg. żeberek
  • 10 dkg. boczku wędzonego
  • 10 dkg. dobrej kiełbasy
  • pół główki kapusty
  • cebula, marchew, pietruszka
  • cebula pokrojona w piórka
  • 4 ziemniaki
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • łykżka masła
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • śmietanka i koperek do dekoracji

Sposób wykonania

  1. Żeberka zalewamy wodą i gotujemy wywar
  2. Na patelni przesmażamy cebulkę,  pokrojony boczek i kiełbasę
  3. Do wywaru dodajemy jarzyny pokrojone w dowolny sposób, przyprawy, boczek z cebulką i kiełbasą, na koniec poszatkowaną kapustę
  4. Z masła i mąki robimy zasmażkę, dodajemy do zupy, gotujemy całość jeszcze ok.10 min.
  5. Na talerzu można udekorować śmietanką i koperkiem.Smacznego!!!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: