Barszcz ukraiński

Potrawa nieco inna niż barszcz, który znamy. Na Ukrainie podaje się go z kluseczkami i bez fasoli, miałam okazję go spróbować, ale zdecydowanie wolę ten, który robię sama.
 
DSCN6154
 
Składniki
 
  • 5 średniej wielkości buraków obranych, startych na tarce o grubych oczkach
  • 20 dkg. żeberek
  • 2 marchewki obrane,  starte na tarce o grubych oczkach
  • 1 pietruszka  obrana, starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 15 dkg fasoli/ namoczonej dzień wcześniej j/
  • łyżka soku z cytryny
  • kubek śmietany 30%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól,cukier,pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania

  1. Fasolę gotujemy osobno w osolonej wodzie i odcedzamy
  2. Żeberka gotujemy około 30min., po tym czasie dodajemy starte buraki, marchew, pietruszkę, ziemniaki i sok z cytryny, gotujemy do miękkości
  3. Następnie dodajemy starte ząbki czosnku, fasolę, łyżkę cukru, przecier pomidorowy, śmietanę. W razie konieczności można dolać wody.
  4. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek.Smacznego!!!
 
 
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: