Jabłka zapiekane z ryżem

Dobre na słodki obiad, deser, na przyjęcie z udziałem dzieci. Możemy ugotować ryż na wodzie i dodać przesmażone jabłka, ale do jabłek ja zdecydowanie preferuje ryż gotowany na mleku. Polecam!!!

jabłka zapiekane4

Składniki

  • ryż 100g.na osobę/u mnie 300g/
  • o,5-1litr mleka ( jeżeli mamy mało mleka, uzupełniamy wodą)
  • 1kg.jabłek startych na tarce o grubych oczkach
  • 100g.masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jaja czyste i sparzone
  • sól
  • cynamon

Sposób wykonania

  1. Ryż gotujemy na mleku z dwoma łyżeczkami soli
  2. Jabłka przesmażamy z odrobiną cukru i cynamonu
  3. Masło rozcieramy z cukrem i żółtkami na puszysty krem
  4. Białka ubijamy na pianę
  5. Łączymy ugotowany, odsączony ryż z roztartym masłem i delikatnie z ubitą pianą
  6. Ryż porcjować w miseczkach, dodać jabłka i zapiec ok.15-20min. w piekarniku lub opiekaczu. Można przed podaniem udekorować bitą śmietaną. Smacznego!!!

jabłka zpiek3

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: