Biszkopt z jabłkami pod kokosową czapeczką

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od kuzynki,  jest delikatne nie za słodkie. Kto lubi smak opiekanych  wiórków kokosowych koniecznie powinien spróbować. Ciasto po schłodzeniu dajemy na noc do lodówki, wtedy masa jabłkowa twardnieje. Polecam!!!
 

kokos

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj w temp.pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 kopiatych łyżek mąki tortowej
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania

  1. Białka ubijamy, kiedy zrobią się puszyste i białe dodajemy stopniowo cukier  i żółtka
  2. Następnie  dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia
  3. Masę przelewamy na blaszkę o wym.23x33cm., wcześniej  wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnia, pieczemy 20 do 30min. W moim piekarniku 20min.

Dobra Rada

Jeżeli chcesz ubić jajka pamiętaj by miseczka i widełki od miksera były bezwzględnie suche i by do białek nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana może się  nie ubić.

Składniki na budyń jabłkowy

  • 1kg.jabłek pokrojonych w kostkę
  • 3  pełne szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Sposób wykonania

  1. Budynie rozpuścić w małej ilości wody, w pozostałej ilości wody gotować jabłka pokrojone w kostkę, kiedy zaczną się rozgotowywać wyciągnąć z wody i odłożyć
  2. Wodę z budyniami wlać do wody po jabłkach i delikatnie zagotować, na koniec do masy budyniowej dodajemy jabłka

Składniki na czapeczkę kokosową

  • 20dkg.kokosu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka

Sposób wykonania

  1. Na patelni opiekamy wiórki kokosowe cały czas mieszając do zrumienienia. Odstawiamy.
  2. Rozpuszczamy masło dodajemy cukier. Kiedy cukier się rozpuści odstawiamy. Dodajemy kokos, żółtka i pianę ubitą z białek.

Na upieczony i ostudzony biszkopt wykładamy masę budyniową, a na koniec kokosową. Ciasto wsadzamy jeszcze raz do piekarnika na ok.10 min. po tym czasie ciasto studzimy i wsadzamy do lodówki na noc. Smacznego!!!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: